КОГА Е ВРЕМЕ ЗА БОТОКС?

Този месец ще си говорим с д-р Каляшева за една от най-често прилаганите манипулации в дерматологичните кабинети – поставянето на бутолинов токсин или още познат под наименованието ботокс. Питаме се кога да започнем с него и на какви периоди от време се поставя. Виждаме мигновените резултати и изгладени лица и харесваме естествения и свеж резултат. Сигурни сме и нямаме нужда от убеждаване обаче в едно – това е манипулация, която трябва да се прави само от професионалист дерматолог, който добре познава анатомията на лицето. Ето какво друго ни обясни д-р Каляшева за ботокса:

Независимо какво е ежедневието ни, дали сме подложени на стрес или не, с възрастта започваме да забелязваме бръчки по лицето, които се дължат на множеството мимики, натрупващи се с времето. Тези бръчки не са признак на стареене, но често могат да се задълбочат и постепенно с времето да създават на лицето сърдит, намръщен вид. Разбира се, има и друг тип бръчки, които се появяват в следствие на загубата на колаген, но те са вече признак на стареене на кожата.

Ботулиновият токсин, представлява невротоксин, който се използва за да блокира движението на мускулите и по този начин да прикрие признаците на стареене. Често разяснявам на пациентите си, че е напълно погрешно е схващането, че при поставянето му стопираме изцяло изразителността на лицето. Това е един от многото митове, които добрия специалист знае как да развенчае. Опитният дерматолог познава мускулите на лицето и поставя индивидуално за всяко лице количество, за да се запази естествения израз и излъчване.

Чрез ботокса можем да въздействаме върху бръчките, които са се образували в зоната на челото, между веждите – т.н. “гневна бръчка”, бръчките около очите – т.н. “пачи крак”. По-нестандартни места, но с чудесен резултат след поставяне на ботокс са брадичката при „портокалова брада“, както и от двете страни на носа, където при по-изразителна усмивка се получават също бръчици.

Когато пациентите ме питат кога е дошло време да направят първата си процедура за поставяне на ботокс, аз винаги казвам, че това трябва да се случи, когато забележат първите признаци на стареене, а именно без да правят мимика да имат леки вдлъбвания на кожата и образуване на малки, фини бръчки.

По отношение на долната възрастова граница – аз следя кога започват да се появяват първите паякообразни бръчици, които са много фини, и при първото поставяне на ботокс те се опъват напълно. Това се смята като критерий за започване на процедурата, защото не можем да имаме възрастов критерий кога да започне превенцията. Различните лица стареят по различен начин. Има лица на 22 г. с дълбоки бръчки и лица на 49 г., които нямат нито една бръчка. Не препоръчвам ботокс да се поставя при млади лица, които нямат признаци на стареене.

Относно горната възрастова граница, до която се поставя ботокс, препоръчвам използването му след 65-годишна възраст да спре. В разрешителното на продукта също е посочена тази възраст поради факта, че след това тъканта на мускулите става по-рехава. При хора над 65 години може да има риск от мигриране на продукта от един мускул на друг и това може да доведе до нежелани реакции.

Препоръчвам средният период между процедурите да е между 4-6 месеца, като съветвам процедурата да се повтори на шестия месец при напълно възвърнато движение на мускула.

За повече информация и лична консултация с д-р Каляшева, можете да си запишете час на GSM: +359 886 888 668, +359 885 880 990 www.drkaliasheva.com

 

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.