СЪВРЕМЕННАТА ЕСТЕТИЧНА ДЕРМАТОЛОГИЯ – „ЗА“ ЕСТЕСТВЕНАТА КРАСОТА!

Съвременната естетична дерматология разкрива неограничени възможности пред нас – можем да забавим хода на времето и да го върнем назад, без да загубим индивидуалността си и естественото си излъчване. Единственото условие е да бъдем разумни в избора си на естетичен дерматолог и да се доверим на опита и квалификацията му.

За това как да бъдем по-добрата версия на себе си и защо е важно да се вслушваме в препоръките на своя естетичен дерматолог, разговаряме с д-р Петрана Каляшева. Истински гуру в естетичната дерматология, нейните резултати впечатляват, а за безспорните успехи в сферата говорят най-ясно стотиците й доволни пациенти от цяла България, някои от които познаваме от телевизионния екран и шоу бизнеса.

 

S.B.: Д-р Каляшева, вие сте специалист с дългогодишен опит в сферата на дерматологията. Какви са наблюденията ви в последните години, промени ли се отношението към естетичната дерматология в България?

Д-р Каляшева: Определено бих казала, че нагласата на хората в България към естетичната медицина се промени значително през последните години. Това е факт, защото преди години тя се свързваше с огромни устни и скули, които правят лицата да изглеждат неестествено. За щастие, в годините тези митове за предназначението на естетичната медицина значително намаляха. Хората разбраха, че това е средство да поддържаме визията си по естествен начин, без да бъде забелязано. Това е и основанието все повече мъже и жени да се доверяват на естетичната медицина за външния им вид.

S.B.: Какви са търсенията на съвременните мъже и жени и какво предпочитат да правят като манипулации?

Д-р Каляшева: Съвременните мъже и жени обичат да се водят по тенденциите, които се налагат в световен мащаб. Все по-често се случва пациентите да не избират сами процедурата, която да направят, а да изискват моя съвет за процедурите, които да изградят правилния подход към лицето им. Извайването на красиви, симетрични и сочни устни с помощта на хиалуронов филър е безспорно най-практикуваната процедура при жените. В последните години сред най-популярните процедури, както при жените, така и при мъжете, се наложи скулптирането на лицето с хиалуронов филър, като по този начин подчертаваме индивидуалните черти на лицето.

S.B.: Доверяват ли се повече на мнението на специалистите днешните потребители на естетични процедури и как вие намирате баланса в тези отношения лекар-пациент?

Д-р Каляшева: За мен е много важно да разбера какъв е търсеният от пациента резултат. Техниките на работа са много, изборът на продукти е голям, затова част от изграждането на отношението между лекар и пациент е процесът на опознаване. Когато знам какво желае пациентът като резултат, е нужно да преценя какво ще бъде най-подходящо за него и да обсъдим възможностите. Смятам, че процесът на изграждане на доверие се случва именно, когато покажеш на пациента, че ти разбираш неговите желания и му предлагаш адекватни варианти, които заедно да обсъдите и изберете най-подходящия. Въпреки силното влияние на социалните мрежи върху съзнанието на потребителите, аз съм радостна, че съм спечелила доверието на своите пациенти като техен специалист.

S.B.: Какви са очакванията на пациентите след естетични корекции и как постигате оптимално най-добрия резултат, спрямо всеки индивидуален случай?

Д-р Каляшева: Ежедневно имам пациенти, които предприемат естетична процедура за първи път и искат да постигнат ефект, за който е необходимо повече от едно посещение. Винаги съм казвала, че предпочитам поетапната работа върху лицето, така че да мога да следя неговото развитие и работата да е възможно най-прецизна. Много е важно да обясниш това на пациента, така че да не остане разочарован от манипулацията, при която може да са нужни повече посещения за постигането на крайния ефект – важното е да разбере какъв е правилният подход за работа. За да постигна възможно най-добрия резултат, изслушвам внимателно желанията на пациента като след това ги пречупвам през неговата собствена призма, така че да се запази индивидуалността му.

S.B.: Конкурентен ли е пазара на естетичната дерматология в България? Разполагаме ли с всички най-висококачествени продукти и познаваме ли най-актуалните техники на работа?

Д-р Каляшева: За огромно съжаление, в България се наблюдава практикуването на естетичната дерматология не само от лекари дерматолози, които са специалисти по естетична медицина. Ежедневно ми се случва да имам пациенти, които са поставили здравето си на риск, подведени от по-ниски цени на процедурите, посещавайки немедицински центрове и работени от неспециалисти. Силно се надявам хората да станат по-отговорни за своето здраве, защото естетичната намеса не е на всяка цена. Избирайте само специалисти дерматолози, които работят с най-висококачествените сертифицирани продукти и които не спират да се учат. Естетичната дерматология е бързоразвиващ се клон на медицината, затова и смятам, че истинският професионалист трябва да знае всички техники, информирайки се ежедневно за иновациите в сферата.

S.B.: Какъв е вашият съвет към всички, които все още се колебаят дали да се подложат на естетична процедура?

Д-р Каляшева: Не се страхувайте да бъдете по-самоуверена, по-красива версия на себе си. Навременното започване на процедурите ще прикрие признаците на остаряване, дори и да не са толкова видими. Колкото повече изчаквате да започнете с процедурите, толкова по-голям е рискът да закъснеете и остаряването да остави своите трайни белези. Висококачествена козметика не е достатъчна, за да поддържате вашия здрав, свеж и младежки вид. Това не означава да започнете с процедурите и твърде рано – ако нямате нужда от тях, то тогава не ги предприемайте.

Не забравяйте – естетичната медицина е ефективен метод да подчертаете индивидуалната си красота по естествен начин, затова не се притеснявайте от нея, а подберете внимателно вашия естетичен дерматолог, за когото здравето ви ще е на първо място!

 

За повече информация и лична консултация с д-р Петрана Каляшева, можете да си запишете час на GSM: +359 886 888 668, +359 885 880 990 www.drkaliasheva.com

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.