ЗА ВСИЧКО, КОЕТО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА БОТОКСА

През последните години едва ли има жена, която да не е чула за невероятния анти-ейдж ефект от приложението на ботулиновия токсин или наричан още ботокс. Многото различни мнения обаче, относно неговата употреба, митове и противоречиви схващания объркват дори и най-запознатите. Опитваме се да разберем повече за неговото приложение и ефективност и как употребата му може да работи в наша полза като се обръщаме за отговори на въпросите си към една от най-успешните и доказани имена в сферата на естетичната дерматология в България – д-р Петрана Каляшева.

За всичко, което някога ни се е искало да разберем за ботокса, четете в ексклузивното ни интервю лично с нея:

 

S.B.: Д-р Каляшева, защо ботоксът е толкова популярен?

Д-р Каляшева: Заедно с хиалуроновите филъри, ботулиновият токсин е сред най-разпространените продукти, които се използват в естетичната медицина. В обществото той е по-известен като „ботокс“, който се асоциира със заличаването на бръчките в горната част на лицето. Това разбиране  е погрешно, тъй като ботоксът не заличава бръчките в горната част на лицето, а ограничава движението на мускулите в тази зона, като в резултат спираме образуването на бръчки, като с редовното слагане образуваните бръчки, ако не са дълбоки, изчезват. Поради масовостта на това приложение на ботокса, той се слави със завидна популярност сред процедурите, с които възпрепятстваме процесите на стареене.

S.B.: Какви други приложения има ботоксът?

Д-р Каляшева: Ботоксът освен ефективно средство срещу появата на така популярните „гневна бръчка“, „пачи крак“ и бръчки в зоната на челото има и други, не дотолкова познати приложения. В последната година се разпространява процедурата за стесняване на челюстта с помощта на ботокс. Масов проблем при хората е стискането на зъби, особено докато спят, в резултат на което мускулите в тази зона се развиват и челюстта видимо се разширява. Поставянето на ботокс в дъвкателните мускули стопира този процес, като след 14-тия ден от поставянето можем да забележим стесняването на долната част на лицето.

Друго предназначение на ботокса е поставянето му против изпотяване. Процесът на потоотделяне представлява дискомфорт за голяма част както от мъжете, така и от жените, особено в по-топлите месеци от годината, когато то е по-обилно. Поставянето на ботокс в подмишниците спира освобождаването на т.нар. „невротрансмитери“, които стимулират потната жлеза, и по този начин се намалява потоотделянето и неприятната миризма. Едно от предимствата на тази процедура е, че ефектът от нея трае поне 6 месеца. Със същото предназначение ботокс се използва и на дланите и ходилата.

Ботулиновият токсин също така се използва успешно и в неврологията.

S.B.: Какви са спецификите при поставянето на ботокс?

Д-р Каляшева: Всяко лице е индивидуално, затова по време на консултацията се преценява къде и какво количество да се постави от продукта. В зависимост от зоната на третиране и развитата мускулатура в нея, се определя схема на работа върху лицето, така че ефектът от процедурата да е естествен. Така например, в зависимост от предпочитанията, веждите биха могли да бъдат вдигнати, като по този начин окото видимо се отваря. С помощта на ботулиновия токсин при някои лица, при които мускулатурата позволява, може да се постигне така желания ефект на „foxy eyes“. Различни са схемите на работа с ботулинов токсин при жените и мъжете – при жените целим да повдигнем веждата и да отворим очите, при мъжете целим веждите да са по-ниски и по-прави. Много трябва да се внимава при мъжките лица с ботулинов токсин, защото повечето от тях имат много силна мускулатура и пълният блокаж на мускулите им може да доведе до неестетичен резултат.

Когато избирате вашия естетичен дерматолог, изберете добре обучен и квалифициран такъв, тъй като непознаването на анатомията на лицето може да доведе до изключително нежелани реакции като падане на вежди, затваряне на окото, изкривяване чертите на лицето.

S.B.: През колко време е препоръчително да поставяме ботокс?

Д-р Каляшева: Влиянието на ботокса се задържа за различен интервал от време за всеки отделен пациент, като ефектът обикновено трае между 3 и 6 месеца, като периодът на отпускане е различен в различните мускулни групи. Едно от нещата, с които малко пациенти са запознати, е че имат право на т.нар. ретуш, който е включен в процедурата. Ретушът представлява безплатна корекция, която се прави при наличие на нужда от такава. За разлика от хиалуроновите филъри например, при ботокса ефектът не се забелязва на момента, а след няколко дни, като крайният резултат е на 14-тия ден от поставянето, затова е възможно пациентът да има нужда от ретуш. Мускулатурата на лицето  е различна за всеки пациент, като едната страна на лицето може да е значително по-развита от другата, поради което могат да се наложат корекции на асиметриите, така че резултатът да е симетрия между двете страни на лицето. При някои пациенти мускулатурата е такава, че често се получава т.нар. „Мефисто феномен“ – екстремно повдигане и чупене на веждите, който е поправим при ретуш-а.

 

За повече информация и лична консултация с д-р Петрана Каляшева, можете да си запишете час на GSM: +359 886 888 668, +359 885 880 990 www.drkaliasheva.com

 

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.