ПОКАЖИ МИ ФОРМАТА НА ЛИЦЕТО СИ И ЩЕ ТИ КАЖА!

Когато говорим за овала на лицето, можем да сме сигурни, че правилния подход към несъвършените пропорции е да открием точния проблем, който нарушава баланса в лицето ни.

С д-р Петрана Каляшева се заемаме да разчертаем бюти картата на красивото лице. Заедно ще дадем отговори на въпросите как да видоизменим в наша полза даденото от природата, за да постигнем мечтаната форма на лицето и можем ли да компенсираме следите на времето, но без да губим индивидуалността си:

 

S.B.: Д-р Каляшева, какви са основните специфики определящи различните форми на лицето?

Д-р Каляшева: Всяко лице е различно, но за да определим формата на лицето гледаме какъв е овалът, какво е състоянието на кожата – дали има отпускане на тъкани, чертите на лицето изострени ли са или не. Спрямо тези специфики се определя формата на лицето, а в последствие и процедурите, които биха били подходящи за него.

S.B.: Формата на лицето ли определя това какво може да бъде направено по него или нашите индивидуални цели?

Д-р Каляшева: Подходът към всяко лице е индивидуален. Когато пациентът дойде за консултация винаги пречупвам възприятията за красиво през неговите очаквания, специфика на лицето и вътрешния заряд. Спецификата на лицето включва неговата форма и състоянието на кожата. Формата на лицето е неизменна част от съставянето на план за работа върху него, като опитният дерматолог знае как да подходи, така че най-естествено да подчертае чертите на лицето.

S.B.: Какви манипулации са подходящи за по-обли и пухкави лица и как те могат да изглеждат по-добре?

Д-р Каляшева: За тези лица е необходимо да се помисли върху акцентирането върху формите на лицето. В зависимост от състоянието на лицето, могат да бъдат подходящи процедурите, които повлияват на тъканите и резултатът е видимо лифтиране на лицето. Такава процедура е неоперативният лифтинг Hi-Fu, която повлиява в дълбочина върху тъканите. При някои лица препоръчвам поставянето на ботокс в дъвкателните мускули, така че челюстта видимо да се прибере. След като сме стегнали тъканите и видимо сме прибрали лицето, можем да започнем с оформянето му с помощта на хиалуронови филъри. Това включва подчертаване на скулата, което да е съобразено с дължината на брадичката и изразеността на челюстта. Когато работим върху изграждането на тези черти от лицето, се получава пречупване на тази обла форма на лицето и то придобива формата на обърнат триъгълник с основата нагоре.

S.B.: Когато лицето е с твърде остри черти има ли начин да го омекотим и да придадем младежка плътност на кожата?

Д-р Каляшева: Естетичната медицина предлага разнообразна гама от продукти, които опитният специалист дерматолог може да прилага с различни техники, определящи се от индивидуалната нужда на пациента. Ако при някои пациенти чертите на лицето са по-остри, то при други с напредването на възрастта се забелязва т.нар. “изпиване“ на лицето, при което се загубва младежкото му излъчване. И в двата случая можем да възвърнем младежкото излъчване като смекчим остротата на лицето и поставим хиалуронови филъри, с които да оформим по-младежки линии на лицето. В зависимост от състоянието на пациента се определя кои зони и как да се оформят. Не трябва да забравяме и състоянието на кожата, защото загубилата еластичност и хидратация кожа е признак на състаряването, като зоните лице, шия, деколте и ръце издават възрастта. Затова препоръчвам на пациентите си редовното поставяне на скинбустери в тези зони, така че кожата ни да не бъде издайник на възрастта.

S.B.: Какво е подходящо да направим при характерното за възрастовите изменения свличане на контурите на лицето?

Д-р Каляшева: Не трябва да изчакваме възрастта да остави трайни белези. Когато започнем да забелязваме отпускане на тъканите трябва да започнем с апаратни процедури като Hi-Fu, които да повлияват отпуснатата тъкан. В комбинация с това може да се поставят хиалуронови филъри в лицето, които да възвърнат изгубените обеми и визуално да коригират несъвършенствата. Така например издължаването на брадичката е любимо на много мои пациенти, защото не само оформя лицето, но и видимо прикрива т.нар. „двойна гуша“.

S.B.: При асиметрия и липса на обеми в дадени области, можем ли да коригираме тези несъвършенства и как?

Д-р Каляшева: При всяко лице се наблюдава асиметрия, която е по-видимо изразена при някои пациенти. В повечето случаи това създава дискомфорт на пациентите и те желаят да го коригират. Често се наблюдава асиметрия на устните, при които едната страна е по-малка от другата, което се коригира с хиалуронов филър. При други пациенти се наблюдава асиметрия на долната част на лицето, която да изисква различни техники за работа, за да се постигне симетрията. Всяко лице е различно и е нужен индивидуален подход, с който опитният дерматолог може да прикрие несъвършенствата и да подчертае естествените черти на лицето.

S.B.: Можем ли с помощта на естетичната дерматология да променим изцяло дадените ни по рождение лицеви обеми и контури, ако не ги харесваме?

Д-р Каляшева: Скулптурирането на лицето е тенденция в естетичната медицина, която се наложи особено много в последните години. С помощта на хиалуроновите филъри и ботокса опитният естетичен дерматолог има способността да промени лицето дотолкова, че резултатът да е сравним с този след пластична интервенция, но без постоперативния период. Все пак не трябва да забравяме, че най-важно е да запазим индивидуалността си, като естетичната дерматология е средство да подчертаем нашата естествена красота, а не да се обезличаваме.

 

За повече информация и лична консултация с д-р Петрана Каляшева, можете да си запишете час на GSM: +359 886 888 668, +359 885 880 990 www.drkaliasheva.com

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.