Д-Р ОЛЕСИЯ ВЕЛИНОВА: ПРАВЯ ВСИЧКО ПРЕЧУПЕНО ПРЕЗ ЛИЧНАТА МИ ПРИЗМА ЗА ЕСТЕТИКА И ВЛАГАМ СЪРЦЕ!

За най-актуалните тенденции в сферата на красотата, разговаряме с д-р Олесия Велинова, естетичен дерматолог от център за красота и здраве PERSONA.

 

S.B.: Д-р Велинова, каква е най-актуалната тенденция при естетичната дерматология в момента?

Д-р Олесия Велинова: В основата на новата тенденция в момента стои поддръжката и профилактиката. Всички видове лазери, апарати за стимулация на колагена и еластина са много актуални и предпочитани преди да се започне с по-инвазивните процедури. Тенденцията вече е жените да идват при мен не на 50 години, а на 25. Те искат да започнат грижата за своята кожа от много по-рано. Стартират с почистване, леки хидратации, а поставянето на ботокс е само с превантивна цел и съвсем в малко количества. Новото поколение е различно, грижи се от по-рано за себе си и има тази култура. Майките водят децата си за консултации и създаване на навици за правилното поддържане на красотата. Съветвам всички да започват с леки масажи  за стимулиране на колагена, Хидрафейшъл, Интрасютикълс, все даващи свежест и тонус на кожата процедури. По тежките манипулации се отлагат във времето. Винаги съм била за това да се подхожда комплексно, грижата отвън и отвътре се съчетава за пълен ефект. Аз самата съм завършила освен дерматология и нутриционизъм, правилно хранене и превантивна и анти ейдж медицина. Профилактиката на остаряването е много актуално течение.

Изкарала съм специализация в Русия по темата в университет, който предлагаше тази иновативна специалност. Винаги ми е било интересно, защо една жена на 40 изглежда добре, а друга не. Да, генетиката е 70 %, но епигенетика е 30 %, тоест много голям процент от това как ще изглеждаме в бъдеще е в наши ръце.  Осъзнатата грижа за красотата и това, че трябва да започне по-рано е в основата на новата реалност в света на красотата.

S.B.: Рускините са едни от най-красивите жени в света, издайте ни какво правят те като дерматологични процедури за поддържане на безупречния си външен вид?

Д-р Олесия Велинова: Има два фактора, които определят отношението на руските жени към красотата. Единия е семейната среда. От най-ранна детска възраст, техните майки и баби ги възпитават, че грижата за външния вид е нещо, което трябва да бъде неизменна част от ежедневната им рутина. Другия фактор, който ги мотивира да отделят много време и внимание на грижата за себе си е огромната конкуренция и преобладаващо женско население. Истината е, че те детайлно проучват и прилагат всички най-нови и съвременни методи и процедури като държат  на естествената визия и подчертават само индивидуалността си, което е правилния подход към красотата.

S.B.: Кажете ни какви са най-често срещаните грешки в желанията на клиентите и какво ги съветвате Вие, когато не сте съгласни с техните искания?

Д-р Олесия Велинова: Винаги обяснявам и показвам примери. Убеждавам пациентите си какво е най-доброто за тях. Ролята на добрия дерматолог е аргументирано да накара пациента да му повярва и довери. При нас пациентите все по-често искат минимални намеси, което ме радва. Отмина времето на прекалените обеми. Харесвам запазването на мимиката и това да се работи така че да се запази индивидуалността, излъчването. Всички ние в съвременния свят общуваме активно и е важно лицата да изразяват емоции, така че да сме уникални и различни. Вярвам в това, че красотата трябва да се подчертава, да се коригират дефектите, но не и лицата да бъдат видоизменени и неузнаваеми след серия от манипулации.

S.B.: Вие сте се обучавали и сте практикували много години в Русия. Знаем, че работите с много интересни, различни и иновативни техники, споделете ни повече?

Д-р Олесия Велинова: Техниките са еднакви по-цял свят, разликата се крие в опита и обученията, на които всеки уважаващ професията дерматолог трябва да ходи, за да доразвива и надгражда себе си. В професията си се доверявам на вътрешния си усет, правя всичко пречупено през личната ми призма за естетика и влагам сърце – това е моята тайна.

S.B.: Кои за Вас са задължителните, основни процедури за целогодишно поддържане на свежия и стегнат контур на лицето?

Д-р Олесия Велинова: Контурът на лицето винаги е най-уязвим. За мен радиочестота и ръчните масажи, два пъти в годината, по 10 процедури са задължителни. Получавате тонус, лимфодренаж и стягане в едно. Ултразвуковата терапия, термолифтинга, и други апаратни процедури за освежаване и стягане също са добри решения, които трябва да съгласувате и изберете заедно с вашия личен дерматолог.  Препоръчвам и мезотерапия с концентрирана хиалуронова киселина, витамини и пептиди. Тя стимулира колагена и елестина и се прави с цел постигане на стегната и уплътнена кожа. Честотата на процедурите зависи от структурата на кожата, възрастта и хормоналния фактор. Има такива, които се правят един път в месеца други на две седмици.

S.B.: Какви процедури за лице са подходящи през летния сезон и какви да направим след ваканцията си?

Д-р Олесия Велинова: Добрата защита от слънцето е закон! Другото задължително е да направите два сеанса биоревитализация за дълбока хидратация. Това е концентриран разтвор, които се вкарва с цел хидратация на по-дълбоко ниво на кожата и има дълготраен ефект. След ваканцията също е добре да направим поне една такава процедура. Стареем от слънцето, не забравяйте това!

И не забравяйте – винаги правете естетическите процедури 7 дни преди излагане на слънце за да има време кожата да се възстанови.

S.B.: Разкажете ни повече за академията за козметици, в която преподавате? Всеки ли с интерес в сферата може да се запише и обучава там?

Д-р Олесия Велинова: Академията е място където предлагаме половин годишни курсове и общо 660 часа обучения на всички основни теми в козметологията. Курсът е много подробен, изучава се анатомия, физиология, масажи, почистване, работа с апарати, кола маски и др.

Дори и да не практикувате, ако искате да отворите салон е важно да имате представа от материята и да проследявате процесите компетентно.

Има и единични курсове по различни теми като химически пилинг, грим и др. Планираме да направим и курс по анти ейдж, защото грижата за красотата е съвкупност от фактори – хранене, диети, хормони и тяхното влияние, трябва да знаем много неща, които са важни, за да изглеждаме освен красиви и здрави.

 

 

Може да запишете своя час за консултация с д-р Олесия Велинова на тел.: 0898356190

Повече за предлаганите процедури в PERSONA може да видите тук: www.persona.bg

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.