ДИАГНОЗА ПСОРИАЗИС. ИМА ЛИ СПАСЕНИЕ?

Този месец разговаряме с д-р Мариела Хитова за едно сериозно заболяване, което за съжаление, засяга голям процент от хората по света – псориазисът.

Той представлява хронично-рецидивиращ възпалителен процес. Характерно за него е, че поради различни нарушения в имунната система, клетките на кожата се делят твърде бързо, при което се образуват плътни, червени плаки, покрити от сребристи люспи. В последните години се утвърди теорията, че псориазисът не засяга само кожата, а е едно системно заболяване.

Има много заблуди и митове, които държим да развенчаем и в тази мисия ще ни помогне д-р Хитова, като освен това ще ни даде и важна и обнадеждаваща информация за това какво може да е лечението.

Заблуда номер едно сред хората е, че псориазисът е заразен. Не той категорично не е ! Не може да се предаде от човек на човек чрез контакт. Дерматолозите са единодушни и призовават да забравим за стигмата, която преследва хората с петна по плажа и ги кара да се крият с дълги ръкави, завити с кърпи или търсещи пусти места. Социалните и физическите контакти с тях  не са опасност за никого. Друга царуваща заблуда е, че заболяването има връзка с психическото здраве, което е категорично грешно твърдение. Това са едни напълно адекватни и  здрави психически хора, които по нищо не се различават от околните.

Като един от водещите специалисти в България, специализиран в борбата със заболяването псориазис и помогнал в дългогодишната си практика за успешното лечение на стотици пациенти от цяла България, д-р Мариела Хитова ни убеждава, че с тази болест може да се живее един пълноценен живот, стига да знаем как правилно да подходим, да бъдем търпеливи и да се доверим на специалист-дерматолог. Позитивна и аргументирана, както винаги д-р Хитова ни запознава с всичко, което трябва да знаем за псориазиса:

 

S.B.: Колко често се среща заболяването псориазис?

Д-р Хитова: Честотата на заболяването зависи от климатични и генетични фактори. По-често псориазисът се среща сред хората, населяващи северните части на планетата, но е възможно да се наблюдава и при жителите на тропиците. Смята се, че  засяга около 3% от населението на Земята или над 125 милиона души, повечето от които са от бялата раса. Честотата в България е около 2%. Между 30% и 50% от засегнатите от псориазис хора развиват псориатичен артрит.

S.B.: Кой боледува от псориазис?

Д-р Хитова: От псориазис боледуват с лек превес както мъже, така и жени. Най-често болестта се проявява в 3-4-то десетилетие, но е възможно да се развие и в детска възраст.

S.B.: От кои фактори зависи развитието на болестта?

Д-р Хитова: За развитие на заболяването оказват роля два типа фактори – генетични и на околната среда.Обикновено при снемане на анамнезата се установява някой роднина с подобни оплаквания, но не винаги е задължително. Травмата върху кожата – физична, химична, механична, електрическа, хирургична, инфекциозна и възпалителна  може да доведе до поява на нови плаки върху преди това здраво място. Много фактори са в състояние да влошат заболяването. Най-честите са студено и сухо време, инфекции, стрес, прием на някои лекарства, операция, злоупотреба с алкохол и цигари.

От факторите на околната среда важно значение има слънцето, което в повечето случаи се отразява благоприятно и води до дълготрайно изчистване. Но, както винаги, има и изключения – една малка част от пациентите съобщават за влошаване на състоянието на кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи

S.B.: Как се проявява заболяването псориазис?

Д-р Хитова: Заболяването се характеризира с поява на кожни промени, които най-често са локализирани  по лактите, коленете, кръста, кожата в областта на пъпа, окосмената част на главата, ушната мида. Характерно  е изключителното разнообразие на клиничните форми в протичането му. Освен по описания класически начин, той може да се прояви с множество подобни на монета петна по цялото тяло и крайниците или само в гънките на тялото.

Една от най-тежките форми на кожно засягане при псориазиса е т.нар. еритродермия, при която се засягат между 85% и 100% от кожата или генерализираната пустулозна форма – дребни жълтеникави мехурчета по цялото тяло. В тези случаи заболяването протича с увреждане на общото състояние.

Освен това при псориазиса могат да бъдат засегнати и ноктите, дори да са единственият засегнат орган. Може да се развие възпаление и на ставите, което да е както единствена проява на заболяването, така и да съпътства кожните промени. Най-често ранните прояви на ставно засягане са болки в ставите и скованост на движенията.

Заболяването е хронично и протича с периодични обостряния, следвани от ремисии, т.е. епизоди, в които то  не е в активна фаза. Много често при хората с псориазис се наблюдава сезонна зависимост на пристъпите, като обостряния се наблюдават по-често през есенните и зимните месеци на годината, а през летните месеци настъпва подобрение или пълно възстановяване. Циклите на ремисия може да са много дълги и после изведнъж обривите да се появят отново. Имам пациенти,които са напълно без оплаквания цели 6-7 години, дори и повече или  болестта се проявява в по-леки варианти.

S.B.: Как се диагностицира псориазисът?

Д-р Хитова: Поставянето на диагнозата „псориазис“ най-често става въз основа на клиничната картина и анамнезата. В някои спорни случаи е възможно да се направи кожна биопсия, която да потвърди или отхвърли съмненията. При ставно засягане се препоръчва рентгенографско изследване и консултация с ревматолог.

S.B.: От какво се влияе заболяването псориазис?

Д-р Хитова: От десетилетия е известно, че псориазисът е едно от заболяванията, които се влияят в изключително висока степен от психо-емоционалното състояние на човека. Често пациентите съобщават за отключване или обостряне на заболяването след  стрес. Вредните навици, които увеличават риска от развитие на псориазис, са тютюнопушенето и консумацията на алкохол и то най-вече сред млади мъже.

Сред най-честите фактори, обвинявани за появата или обострянето  е приемът на различни медикаменти – литиеви соли, бета блокери, АСЕ инхибитори, тетрациклинови антибиотици, нестероидни противовъзпалителни, антималарици. Върху хода на болестта често оказват влияние и съпътстващите инфекции на организма и кожата. Установено е, че стрептококовата инфекция на гърлото е сред причините за поява на една от формите , наречена psoriasis guttata (точковиден). Често в човешкия организъм заболяването протича успоредно с някои инфекции, каквато е HIV. В тези случаи псориазисът е значително по-тежък и много трудно се поддава на провежданото лечение.

През последните години особено голямо внимание се обръща на сърдечно-съдовия риск при пациенти с псориазис. Съвременните проучвания показват, че той е значително по-висок в сравнение с общата популация. Псориазисът често се съчетава и с други заболявания, т.нар. коморбидност-сърдечно-съдови, диабет и др. Хормоналните промени също влияят върху състоянието на болестта и често при тези пациенти се установяват ендокринни смущения и т.нар. метаболитен синдром.

S.B.: Какво е лечението на псориазиса?

Д-р Хитова: Съществуват много медикаменти, оказващи влияние върху псориазиса, които се използват самостоятелно или в комбинация помежду си. Най-общо лечението се дели на локално и системно.

Основен принцип е, че при леките форми се започва с локална терапия, а не с агресивни методи. Фототерапията или слънцелечението е едно перфектно начало, особено ако е съчетано с морска вода.

В ЕвроДерма разполагам със  стена за тясноспектърно УВ фотолечение и е много използвана през студените месеци  от пациентите. За няколко минути на ден напълно безопасно обривите се стопяват, а се придобива и тен без нужда от фотозащита.

В България има и доста  места с минерални извори(като брой ние сме втората страна в Европа), които имат доказан положителен ефект върху псориазиса като Вонеща вода, Марикостиново, Овча могила. Те са чудесна възможност да съчетаете лечението и ваканцията в едно.

Емолиентите и омазняващите кремове трябва да са незаменима част от ежедневието на хората с  псориазис. Хидратацията на сухата кожа в случая е много важна заедно с меките измиващи средства, като олиото за баня е препоръчително.

Кортикостероидни кремове са  предпочитани от пациентите, защото дават бърз резултат, но употребата им трябва да е контролирана от  дерматолог и да не се прилагат твърде дълго, тъй като след началното изчистване, те предизвикват още по-тежък обрив.

Други варианти са катрани, салицилови мехлеми, урея, калципотриол като крем и като лосион за окосмена част.

S.B.: Различно ли е лечението на псориазиса при по-леки случаи или деца?

Д-р Хитова: При по-леки случаи и при децата има едно ново решение – нискодозирани GUNA цитокини (малки сигнални белтъчни молекули, които играят съществена роля в имунологичния отговор на организма) във физиологични дози, които възстановяват сигнално влошения баланс в тялото вследствие на заболяването. Това позволява продължително лечение без никакви странични ефекти. Приемат се много лесно като капки два пъти на ден. Тази възможност у нас е налична от три години и наблюденията върху ефекта им са изключително добри. Пациентите нямат никакъв дискомфорт и не се налагат каквито и да било ограничения при приема им.Резултатите в клиниката(като референтни за терапията на псориазис) сме ги съобщавали на различни форуми при много висок интерес.

При системната форма лекарствата се въвеждат в организма вътрешно под формата на таблети или инжекции под лекарски контрол на дозата и продължителността на приема, както и контрол на кръвни изследвания.

Последната и най-успешна стъпка при агресивни случаи са биологичните продукти. Те блокират на клетъчно ниво хода на възпалителния процес, който е в основата на образуването плаката, но трябва всички други възможности да са изчерпани и определени показатели да са в норма. Работя с тях още от времето, когато у нас бяха достъпни само чрез клинични изпитвания и те наистина са едно чудесно решение за тежките форми на псориазис, а и вече се реимбурсират от Здравната каса. Имам пациенти вече близо 10 години на такава терапия ,които се радват на чиста кожа и високо качество на живот.

S.B.: Може ли псориазисът да бъде излекуван завинаги?

Д-р Хитова: За съжаление псориазисът това е невъзможно към момента, тъй като причината не е известна, но може да се постигат трайни и продължителни ремисии. Често описаните методи се комбинират помежду си с цел постигане на оптимален ефект при намаляване на възможните странични реакции  от лечението.

Задачата пред  дерматолога е доста комплексна, изисква много добра подготовка в тази област и всестранен опит с различните методи, за да може да избере най-подходящия вариант за всеки и да прецени промяната в каква насока да е и кога. Затова, както винаги, избирайте умно и бъдете търпеливи!

 

За повече информация и лична консултация с д-р Мариела Хитова, можете да си запишете час на тел.: 0700 200 17 или GSM: +359 884 342 246, www.euroderma-clinic.com

 

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.