ОТПУСНАТА КОЖА НА 40. А СЕГА НАКЪДЕ?

Този месец говорим с д-р Мариела Хитова за неизбежното – остаряването. Харесваме дозата философия и ирония, която тя влага в тази вечна тема – „Да остаряваш невинаги е лошо, ако го правиш елегантно. От виното до сиренето, много неща стават по-добри с времето и ще бъде далеч по-умно да приемете хода на времето като благословия, а не като проклятие.“ С получените съвети и готови решения, които ни дава знаем, че нищо не е загубено, освен цифрите започващи с 2.

Д-р Мариела Хитова:

Не познавам жена, която да не си е задавала въпроса: “Къде по пътя между 20 и 40 сбърках?“, гледайки своя снимка на едната и другата възраст. Независимо, че съвременната жена изглежда завидно добре благодарение на здравословния лайфстайл и редовната грижа за кожата на лицето и тялото, дори тя да е запазила номера на дрехите си и същата прическа, то забелязва промяна в огледалото. Това, което е различно, е нейното излъчване. Тя вижда малките бръчици, а спомените от младежките години се четат на лицето й. И макар в тези моменти да знаем, че изглеждаме добре и често да виждаме възхищението в очите на 20- годишните, искаме да кажем „не“ на промените.

Въпреки че всички знаем, че кожата се променя с възрастта, да приемем това не е лесно. Промените започват още около 20-те – фини бръчици около очите, лека пигментация, влошена текстура и задълбочаване на линиите около устата, за да станат доста по-изявени към 40-те. Ако не сме положили специфична навременна постоянна грижа за кожата като превенция на остаряването, възрастта и начина ни на живот поставят следата, която на 40 вече ни тревожи. За щастие съвременната дерматология предлага решения на всеки проблем, така че да поправим младежките грешки и да забавим времето.

Кожата на 40 изисква различна грижа и техника на поддръжка. Фокусът се премества и трябва да бъде към увеличаването на колагена и еластина: дуото протеини, които държат кожата плътна. Продукцията им намалява с 1% годишно след 20-те, а плътността- със 7% на всеки десет години, като драстично се срива в менопаузата.

Като специалист с дългогодишен опит и наблюдения, обособявам основните проблеми в няколко групи и в моята практика в клиника EвроДерма предлагам индивидуално решение за всеки един от тях:

Вашето лице хлътва.

На 20 вашите добре оформени бузи и свеж вид се дължат на факта, че подкожната мазнина на лицето е на мястото си. Когато остарявате, губите част от нея. Зоната около устата и лицето започва да изглежда уморена. Загубеният обем лесно се възстановява с хиалуронови филъри. Внимателният подбор на подходящите продукти е от първостепенна важност, а само добрият специалист може да прецени това. Различните пълнители са съобразени с конкретната област на поставяне и желания резултат  с цел-обем или лифтинг ефект. Мярката и естествената хармония са приоритет за мен и моята практика.

Вашата кожа се отпуска.

На 40 вие вече сте загубили 20% от колагена си, което, заедно със загубата на подкожна мазнина, кара лицето да бъде подвластно на гравитацията. Добрата новина е ,че можете да си добавите колаген – препоръчвам като най-добър и безболезнен вариант колагеновата безиглена мезотерапия на ГУНА – гунафореза. При тази процедура микроскопични сегменти колаген се наместват перфектно чрез трептене точно на местата, където са изчерпани. В допълнение дават и сигнал за производство на нови молекули. Може да  комбинирате с още два безболезнени апаратни метода: Clear lift на ALMA лазер или мултиполярната радиочестота на Venus Viva, като и двата са насочени към стимулиране продукцията на колаген и стягане на овала. Резултатите са видими още след първата процедура, а след цялостна комбинирана терапия ще се радвате на видимо подмладена и стегната кожа.

Вашият нос се променя.

Докато вие спирате да растете в края на пубертета, то формата на вашия нос се променя през целия живот, защото е изграден от хрущял. Структурите му губят якост и като резултат той се сплесква и смъква надолу. Жлезите по него се увеличават и го правят да изглежда по-тежък. С напредването на възрастта той започва да изглежда по-голям, по-дълъг или по-неравен. Ако не искате хирургия, то с малко филъри и ботокс може да върнете предишния му вид. И не се тревожете от последното ви селфи – там той просто не е вашият, повярвайте ми!

Вашата костна структура на лицето се променя.

Не само носът, но и вашите очни кухини стават по-големи и заедно с тъмните кръгове, които са по-явни заради изтънената кожа,  придават уморен вид. Ъглите на костите под веждите стават по-изпъкнали, зъбният профил хлътва, цялата костна система на лицето се променя. Препоръчвам да работите по своето излъчване с хубави емоции, но и с консултация при дерматолога си, който да ви даде най-добрия съвет за това с какви процедури да върнете свежестта на лицето си.

Устните изтъняват.

С възрастта червената част на устните се смалява и ги прави да изглеждат по-малко видими и тънки. Филтрумът се сплесква, Купидоновият ъгъл изчезва, а вермилионът (червената част на устните) изтънява, оформяйки плосък тънък профил вместо хубавия ъгъл, характерен за младостта. Филърите за устни дават лесно и бързо решение на този проблем. С тях може да се оформи ръба, да се възстанови обема или просто да се хидратират и напукването да изчезне!

Имате торбички под очите.

Тъй като тъканта около очите  отслабва, мастната тъкан, която ги подкрепя се смъква към долния клепач. А горните клепачи започват да спадат. Ако блефаропластиката не е предпочитания от вас метод, можете да приложите по-леките и варианти като Clear lift и GUNA колаген, както и някои специфични мезотерапии за тази област, насочени специфично към тъмните кръгове, торбичките или хлътването, които имат чудесен резултат.

Несъмнено общият вид и тонуса на кожата имат огромно значение. Заедно с гореспоменатите процедури, не трябва да пропускате плазмолифтинга и мезотерапията с хиалурон. Пачият крак и бръчките по челото могат да се омекотят с ботокс, а пигментацията и проблемите с текстурата- с фракциониран лазер.

Продукти след 40.

Държа да напомня, че състава на продуктите за поддръжка е не по-малко важен от манипулациите, които правите при своя дерматолог. Най-добрите продукти за вашите 40 са насочени към възстановяването на ДНК увредите, увеличаване на колагеновата продукция, отстраняване на нежеланата пигментация и уплътняването на кожата. Препоръчвам да следите за наличието на ДНК възстановяващи ензими в своята козметика, защото те подобряват кожната здравина и намаляват шанса от ранни преканцерозни петна.

Ретинолът също е с водеща роля – той подпомага увеличаването на колагеновата синтеза, което подобрява еластичността и намалява фините бръчки.

Витамин С и неговите стабилизирани варианти могат да намалят тъмните петна, които са резултат както на слънчевата светлина, така и на хормонални промени и зависят от типа кожа. Ако е комбиниран с други ингредиенти като коджакова или азелаинова киселина- още по-добре.

Епидермалният растежен фактор в козметичните продукти, от своя страна, стимулира колагеновата продукция и по-бързото обновяване.

Овлажняването вече се постига чрез по-тежък крем.Оставете леките гелове и дайте на кожата си това, от което има нужда. Подходящи са съставки за чувствителна кожа и хиалуронова киселина, които привличат вода.

Слънцезащитата е must have! Не забравяйте, SPF поне 30 всеки ден и през всеки сезон!

Превърнете в рутина поддръжката си. Внимавайте с ексфолиацията – прекаляването може да причини иритация, сухота и увеличаване признаците на стареене. Важно е да се фокусирате на подходящите за вас манипулации и продукти. Когато прилагате малко, но системно и правилно третиране, вие ще постигнете много по-естествен резултат и ще минимализирате инвазивните процедури, които се предприемат след 50 и 60 годишна възраст.

Една дългосрочна програма, направена заедно с дерматолога ви, където вашите очаквания и неговите предложения се срещат, ще доведе до желания резултат и до самочувствие, което не се влияе от цифрите на ЕГН-то.

За повече информация и лична консултация с д-р Хитова, можете да си запишете час на тел.: 0700 200 17 или GSM: +359 884 342 246, www.euroderma-clinic.com

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.