МЕЗОТЕРАПИЯТА – ЕСТЕТИЧНА ПРОЦЕДУРА С ИСТОРИЯ

S.B.: Д-р Хитова разкажете ни къде бележи своите корени една от най-желаните естетични процедура мезотерапията и защо е толкова популярна и до днес?

Д-р Хитова: Мултинационалните проучвания в интрадермалната терапия намират своята кулминация в  работата на френския лекар д-р Мишел Пистор в периода 1948г. – 1952г. За първи път мезотерапията (името е дадено от френската преса) официално е приложена от него 1952г. за лечение на състоянието на болка при ревматологични и травматологични заболявания. През 1958г. Френската Академия по Медицина я признава като специалност в медицината, а през 1987г. Френското Дружество по Мезотерапия обособява нейното използване при различни състояния, както за лечение на редица проблеми, така и за естетични цели.

Мезотерапията (от гр. „мезо“ – среден и “терапеа”- лечение) е съвременен терапевтичен метод, като тази фина нехирургична техника позволява въвеждане в горните до средните слоеве на кожата на различни лекарствени и профилактични вещества с определено биологично въздействие върху третираните структури.

Мезотерапията коригира основните проблеми, като лоша циркулация и възпаление, които причиняват увреждане на кожата. Може да се приложи за справяне с всеки един проблем в дерматологията – от дехидратация, фини бръчки, белези и целулит до косопад.

S.B.: Какви естетични проблеми решава мезотерапията?

Д-р Хитова: Мезотерапията, неслучайно е любима процедура на милиони хора по цял свят. Тя е фаворит и на моите пациенти от години. В дерматологичната практика и естетичната медицина се използва за намаляване на фини бръчки и линии, стягане на отпуснатата кожа, възстановяване на тургора на кожата, изсветляване на пигментни петна, лечение на загуба на коса (общо или на петна), премахване на мастни натрупвания, намаляване на целулита и дори за заличаване на белези и стрии. Приложението и е изключително широко, а резултатността много добра, когато сте в ръцете на опитен и дългогодишен специалист.

S.B.: Какви вещества се инжектират посредством мезотерапията?

Д-р Хитова: Няма стандартна формула за веществата, инжектирани при мезотерапия. В своята практика  използвам много различни решения в зависимост от индивидуалните нужда на пациента. Тук идва мястото на точната и професионална преценка кое е най-доброто за него.

При класическата мезотерапия се използват коктейли от колаген, витамини, аминокиселини, стволови клетки, растежни фактори, екстракти от растения и естествено, еликсирът на младостта – хиалуронова киселина. Допълнително се добавят и антиоксиданти, за да преборват стресорите на кожата. Така се образуват по-малко свободни радикали и се предпазва ДНК молекулата на клетките, което на практика забавя стареенето. Затова мезотерапията може да се ползва, както като самостоятелна антиейдж грижа, така и в комбинация с други естетични процедури като радиочестотен лифтинг, фотоподмладяване, лазери, химични пилинги, ботулинов токсин, пълнители и др.

S.B.: До колко е важна техниката на специалистът и неговата опитност при извършване на процедурата мезотерапия?

Д-р Хитова: Техниката при мезотерапия се състои в използването на много къси фини игли, играещи ролята на множество инжекции. Прилагането им се извършва на различна дълбочина – от 1 до 4 милиметра в кожата. Те достигат най-много до средния слой т.н. мезодерма, като долбочината се определя спрямо индивидуалните нужди. Колкото и лесна да изглежда отстрани, процедурата изисква много точна ръка, внимателно преценен ъгъл на проникване и прецизна дозировка. Важно е да се съобрази и коя субстанция или комбинация е подходяща за съответния пациент, как да се промени следващия път, последователността и интервала на третиране. Необходимо е и доста добро познаване на възможната реактивност след поставянето на препаратите и начините за справяне с нея.

S.B.: Разбрахме, че в клинака ЕвроДерма, работите с изключително иновативен апарат за мезотерапия. Разкажете ни повече за него?

Д-р Хитова: Така е. В клиниката от няколко години работя с един апарат за мезотерапия, който дава възможност за мултиинжекционна техника с пинове. Чрез много фини настройки се постига желана дълбочина на проникване, а дозата и силата на натиск може да се контролират с точност, каквато е невъзможно да се приложи с ръчна мезотерапия. По този начин се избягва всяко кървене и успешно се обработват трудни зони като шия или чело. Резултатът е впечатляващ! След процедурата усещате кожата си по-плътна, еластична и здрава.

S.B.: А можем ли да направим процедурата без да прекъсваме нормалния си ритъм на живот?

Д-р Хитова: Тъй като мезотерапията е неинвазивна, обикновено няма никакъв клиничен престой. Можете да се върнете към обичайните си дейности веднага.

S.B.: Колко процедури мезотерапия е препоръчително да се направят за оптимален резултат?

Д-р Хитова: Продължителността на курса е съобразена с индивидуалните особености на всеки пациент, с вида на третирания проблем и с неговата тежест. Броят на терапиите може да варира от 3 до 15-20, през интервал от 1 до 3-6 седмици. Честотата зависи и от вида на въвежданите продукти.

S.B.: Какви са предимствата на мезотерапията през останалите естетични процедури?

Д-р Хитова: Активните  вещества се инжектират директно в зоната на третирания проблем, което позволява да се прилагат по-високи концентрации от тях на определени места, като се избягва тяхното системно действие.

S.B.: Какви са недостатъците на процедурата?

Д-р Хитова: Основният нежелан ефект е, че на местата на убожданията се появяват доста често синини (изчезват за около една седмица), което зависи от здравината на кръвоносните съдове на пациента и от уменията на лекаря. Задължително е 2 дни преди и след терапията пациентът да не приема Аспирин или други антикоагуланти и нестероидни противовъзпалителни. Ако се притеснява много, може да се подготви с прием на арника или витамин С. Други нежелани ефекти са зачервяването и леката оточност в третираната зона, сърбеж, парене, чувство на натъртено, които изчезват в рамките на няколко часа до 4-5 дни.

S.B.: Какво ще посъветвате жените, които се колебаят дали да направят курс от мезотерапии?

Д-р Хитова: Лично в моята практика мезотерапията е една от най-предпочитаните процедури. Тя е основен избор за поддръжка през всичките сезони. За тези, които се страхуват, има алтернативен безиглен апаратен вариант – колагеновата GUNA мезотерапия, която е най-атрактивната, безболезнена и без странични ефекти процедура и може да се прави без ограничения. Много често пациентките ми идват специално за нея преди някакво публично или социално събитие, защото озарява и придава невероятен блясък на кожата на момента без каквито и да е следи.

Препоръчвам след приключване на летните ваканции, дамите да се погрижат за кожата си, която е била изложена на външни агресори като слънце, вятър и вода. Добре е да започват с няколко различни мезотерапии с хиалурон, колаген и плазма, за да освежат и хидратират кожата си. След това идва всичко останало. Ако сте от жените, които искат да изглеждат стилно и елегантно без да се променят драстично и търсят, т.н. natural look стил – това е вашата процедура!

 

За повече информация и лична консултация с д-р Мариела Хитова, може да си запишете час на тел.: 0700 200 17/ +359 884 342 246

 www.euroderma-clinic.com /www.drhitova.com

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.