ЛЮБОВ ОТ ПЪРВА ПРИЧЕСКА

Най-важното, което трябва да има една жена освен талант, е добър фризьор.Джоан Крауфорд.

В Холивуд разбират от красота, а ние сме напълно съгласни, че грижата за нашата коса трябва да доверяваме само в най-опитните ръце.

Милен Илиев е арт Директор на SELENA ES и стилист технолог с над 30 години опит в света на красотата и фризьорството. Впечатлява ни професионалния му замах и лекотата, с която само за час може да оправи, както косата така и настроението ни. Обича професията си и това се усеща от прецизността към всеки детайл и индивидуалния подход към клиентите.

За света на красивите коси и може ли всеки да има мечтаната коса ни разказва лично Милен Илиев от Selena ES Beauty Salon&Shop by Milen Iliev:

 

S.B.: Какво Ви накара да влезете в този бранш и кое Ви вдъхнови да направите собствен салон обединяващ всички грижи за красотата под един покрив?

Милeн Илиев: От близо 20 години вече имам собствен салон, но бях твърде свит в този бизнес. Един ден случайно в един приятелски разговор с Деси Зидарова  се зароди и  идеята да направим нещо съвместно, тя имаше мястото, аз добрия екип и така решихме миналата година /2019/ на 5 юни да открием заедно,  салона за красота Selena ES Beauty Salon&Shop by Milen Iliev.

Като всеки креативен човек ме вдъхновява любовта към професията. Никога не съм се занимавал с нищо друго освен с това. След близо 30 години в тази сфера смятам, че това е моето призвание. Тази професия всекидневно ми носи, онова удовлетворение, което винаги съм търсел, не виждам себе си в друга светлина.

S.B.: Спомняте ли си първата прическа? Кога я направихте и каква беше тя?

Милeн Илиев: Първата ми прическа беше като дете още на 10 години. Може да Ви прозвучи странно, но имах една кукла, на която направих прическа – подстригах, оформих и стилизирах. Спомням си, че това изуми родителите ми, но показа ясно, че още тогава, колко много исках да стана фризьор. Знаех, че искам да се занимавам с това, нямах идея колко е трудно, колко дълъг процес е, колко време ще ми трябва за да достигна това професионално ниво, което съм днес, но вярвах, че това е моето призвание.

Нашата професия е изключително динамична, защото непрекъснато трябва да следим новите тенденции в продукти, в техника. Те се сменят на всеки 6 месеца и за да си актуален винаги и да предоставяш на клиентите си винаги най-добрата услуга трябва да си в течение с всички световни течения в сферата.

S.B.: Доверяват ли Ви се клиентите за това каква прическа или цвят на косата да си направят?

Милен Илиев: След толкова години стаж, съм постигнал това клиентите да се оставят в ръцете ми, много рядко изпълнявам безкомпромисно желанието на клиента, ако то не съответства на това, дали ще бъде подходящо за него. Влагам цялата си сила и енергия за да убедя клиента в моята правота и разбира се да приеме моя съвет. Щастлив съм, че в 90% от случаите клиентите ми се доверяват, идват, сядат на стола ми и аз решавам какво и как ще правя с косите им.

S.B.: Определяща ли е цената на една прическа за нейното качество?

Милен Илиев: И да и не. Ние разполагаме с много голям подбор от продукти, обхващаме брандове, както от нисък и среден, така и от висок клас, така че за да бъдат добри резултатите, определящо е по-скоро състоянието на косата и нейните нужди. Разбира се със скъпа козметика като BALMAIN, безспорен лидер във фризьорството, резултатите са зашеметяващи, но и с останалите продукти можем да направим изключителни неща.

S.B.: Какви са последните тенденции във фризьорството по отношение на формите и цветовете?

Милен Илиев: Дълги бретони и двуцветни оцветявания в слепоочията, да има подчертани контрасти и цветове. В общи линии тази година е динамична. Въпреки ситуацията в момента около COVID19 от марката MONTIBELLO например, една от козметиките с които работя, успяха да извадят новите си колекции и да ги представят. Изключително интересни са като серия и в момента обучавам колегите за работа с тях.

S.B.: Претенциозни ли са българските клиенти?

Милен Илиев: Изключително претенциозни са! Много често правя чужденци, които не са толкова взискателни, колкото клиентите ни от тук. Това, което ми прави впечатление е, че българската жена е добре информирана и знае какво иска да получи за парите, които ще инвестира в грижата за себе си.

S.B.: Имаш ли предпочитания с какви клиенти да работиш – мъже или жени?

Милен Илиев: Не по-скоро е до човек и до усещането, когато той седне на стола ми. Не деля клиентите си по този начин. Взискателните клиенти са предизвикателство, както в живота – по-трудно постигнатата крайна цел е по-интересна.

S.B.: Оказали сериозни последствия COVID19 върху Вашия бранш?

Милен Илиев: Разбира се, отрази се. Когато хората нямат пари първото нещо, което отрязват от бюджета си е именно поддръжката на външния вид. По-важно е да са нахранени, другото остава на заден план. За щастие мерките в България не бяха толкова строги, колко на други места в Европа и не само. Истината като цяло е, че отлива беше огромен, около и над 70%  първите три месеца, сега постепенно клиентите се завръщат и вярвам скоро, ще е както беше преди.

Адаптираме се към ситуацията и сме въвели пакетни цени, промоции, които да компенсират максимално финансовите загуби, продължаваме с черните петъци, които организираме всеки месец, тогава правим 50% отстъпка на всички предлагани услуги в салона и се надяваме по тази начин да подпомогнем хората в избора им.

S.B.: Каква грижа и козметика за коса ще ни препоръчате да използваме през летните месеци, за да я предпазим?

Милен Илиев: Много е важно първо да се започне с доброто почистване на косата – хубаво измиване с правилния продукт. От MONTIBELLO изкараха на пазара един страхотен продукт, който почиства дълбоко скалпа на косата от една страна, а от друга не я уврежда  и утежнява, защото много от продуктите за коса имат такова действие. Той е с мицеларна вода и хиалуронова киселина, отмива нежно и хидратира, което е изключително важно. Всичките продукти, които използвате трябва да са с UV защита. Задължително е да има защита от двата типа, да се ползват много слънцезащитни продукти преди и след излагане на слънце, защото най-големия враг на косата е слънцето. То има алкални лъчи, което означава, че косата във външния слой се надува и се разтваря и оттам се получава заплитане, загуба на цвят и блясък.

S.B.: За сешоар или преса сте? И какво ще препоръчате на читателките, които сами си правят косите в домашни условия?

Милен Илиев: За преса в домашни условия, но  умерено и задължително на ниска температура. Да не се прекалява с нея, за да не се изгаря косата. 185-190 градуса е оптималната температура, с която ще получат отлични резултати, без да увреждат косата.

S.B.: Какъв е Вашият личен съвет към всички наши читателки за това как да изглеждат добре поддържани винаги и с красиви коси?

Милен Илиев: Грижата за косата, трябва да е съвкупна и ежедневна. Правилното хранене, пиенето на витамини и добавки също оказва влияние. Много жени все още смятат, че ако един път месечно си направят маска за коса, то това е достатъчно. Скъпи дами, съветвам Ви минимум един път седмично да си правите специална, терапия, нещо което да подхранва косата Ви. Желателно е да го правите в специализиран салон за красота, защото вашия фризьор знае най-добре нуждите на косата Ви. Не забравяйте тя е всекидневно изложена на агресивни фактори като слънце, вятър, вода, сешоар, преса, маша и има нужда от Вашата грижа за да е здрава, красива и блестяща.

 

Може да ги откриете на ул. Якубица 25Б в София и да запишете своя час на телефон: +359 2 996 43 13 или GSM: 0888 541 880

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.