За интелигентната грижа за красотата: професор д-р Мария Балабанова

професор д-р Мария Балабанова

Мария е от онези жени, които от самото начало ти вдъхват доверие с мекото си излъчване, но твърди професионални принципи. Тя е с дългогодишен и завиден опит и поглед върху развиващия се дерматологичен пазар не само в България, но и в световен мащаб.

Специализирала е обща дерматология и хистопатология и се е обучавала в Лондон, в Цюрих и в САЩ. Доцент е към Клиниката по кожни и венерически болести в Александровска болница и към Катедрата по дерматология и венерология в Медицинския факултет на МУ-София. Член е на Българското дерматологично дружество, Европейската академия по дерматология и венерология и изпълнителен член на Борда на ISDP (Международно общество по дерматопатология). Автор е на множество научни публикации и статии в специализирани списания у нас и в чужбина и е участвала в редица научни форуми.

През годините за нея основен принцип е – нищо не е на всяка цена, но превенцията е точно толкова важна, както и грижата в последствие. Разговаряме за принципите в дерматологичната индустрия и тенденциите в сферата на красотата, както и за онази първа крачка в дерматологичния кабинет, която определя цялостната ни грижа в бъдеще.

S.B.: Във века на бюти индустрията в който живеем, къде по пътя загубихме мярката?

Пр. д-р Балабанова: За мен мярката винаги е била от първостепенно значение. Водя се от принципа на постепенното премоделиране, при което всяка корекция се прави стъпка по стъпка, на определени периоди. Така цялостния процес отнема повече време, но ефекта си заслужава и имаме тази естествена, освежена и подмладена визия, която е и крайната цел. Има много фактори с които един професионалист трябва да се съобрази преди да пристъпи към дадена манипулация. Желанията на пациентите не трябва да са водещи при естетичните корекции, защото това води до онези изкривени стандарти, които в последните години се наложиха в България.

S.B.: Има ли БГ стандарти различни от световните или това е мит?

Пр. д-р Балабанова: Да има за съжаление и за това еднаква вина носят, както пациенти с нереални очаквания и желания, така и специалистите, които се съгласяват да ги правят. Не всичко е на всяка цена. В моята практика съм имала много случаи в които съм връщала пациенти и съм отказвала да работя, заради различия в принципното виждане за естетично. Смятам, че хората трябва да се доверяват повече на нас специалистите, а нe да робуват на наложени стандарти за красота, всичко е строго индивидуално.

S.B.: Кога за първи път трябва да посетим дерматолог за естетична процедура?

Пр. д-р Балабанова: Колкото по-рано се направят първите крачки в сферата на естетичната дерматология, толкова по-добре. Обикновено най-добрата възраст е около 30 години, когато започнат динамичните бръчки – тези, които изчезват, когато не се усмихваш – това е моментът да се прави профилактиката, да се направи малко ботокс или някой друг метод. Когато една жена на 50 години отиде за първи път за да премахне признаците на остаряване – тогава нещата във физиологичното стареене са доста напреднали, ефектът е 30 – 40%, до 50% от това, което тя очаква. Тогава се изискват много повече процедури, търпение и средства, за да може да се навакса изпуснатото време.

S.B.: Какъв е Вашия индивидуален подход към пациентите?

Пр. д-р Балабанова: Винаги преценявам първо общият физически и психически статус на пациента. Предварителната консултация със специалист преди каквато и да било интервенция е от изключително значение за установяването на връзка между пациента и специалиста по естетична медицина. Обсъждането по време на първата консултация трябва да се фокусира основно около желанието на пациента и неговите очаквания. При хора, които търсят и сменят много лекари, козметици и процедури и общо взето никога не са доволни от резултата, трябва да се обяснява дълго, да се набляга на страничните действия и възможни усложнения. Важна е преценката на социалния живот на пациента – професията и заниманията му през свободното време. Например при актриси, популярни лица и хора в публичния сектор трябва да се запази мимиката и характерните черти на лицето, а процедурите трябва да са с кратък възстановителен период.

S.B.: Как да степенуваме правилно грижата за лицето и тялото с напредване на възрастта?

Пр. д-р Балабанова: Грижата за лицето и тялото трябва да върви паралелно. Аз вярвам, че човек може да изглежда добре и с бръчки и за мен дори са нещо приятно и нещо, което излъчва експресия. Често чувам в практиката си „Не искам да имам нито една бръчка!”, това дори леко ме разочарова, защото не е въпросът до бръчката, а до това как общо изглеждаш, дали е стегнато тялото ти, дали спортуваш, като цяло общото ти излъчване и харизма.

Важно е всяка жена или мъж да направи една добра диагностика на общото си състояние преди да пристъпи към каквато и да е манипулация за лице или тяло. Например да се направи пълен профил на състоянието на организма. От там нататък да се направи програма – кои липсващи хормони да се добавят, липсващи микроелементи. После минаваме към кожата, вида на кожата, как да се погрижим за нея, но това е най-вече хормоналното състояние. След това да се пристъпи към дадена терапия или процедура.

S.B.: Какви са тенденциите в инжекционните процедури и как се видоизмениха в последните години?

Пр. д-р Балабанова: Контурирането с профилирани видове филъри спрямо зоната на поставяне и желания ефект е сфера, която претърпя огромно развитие в последните години. Вече е въпрос на професионализъм да бъде избегната визията на подпухналото и лишено от финност лице. Търсения ефект трябва да е корекция и връщане на загубен обем, не просто запълване на бръчки.

S.B.: Вашия съвет за да остаряваме „умно”?

Пр. д-р Балабанова: С напредването на годините, поради различни фактори, свързани със стареенето и фотоувреждането, кожата изтънява.

Винаги казвам на моите пациенти, че първо трябва да отстраним недостатъците на кожата – фини бръчици, петна, разширени пори, пъпки или малки кистички, да стимулираме регенерацията на клетките и едва тогава да пристъпим към слагането на филъри или ботокс.

В дерматологията ускоряваме и подпомагаме самоизчистването на кожата с лечебни продукти, съдържащи плодови киселини, с химически пилинги на основата на естествени продукти, с ретинол. Целта е да се ускори обновяването на епидермиса и да се повлияе качеството му.

Когато пилингите се прилагат по правилна схема от специалист, кожата се нормализира, дори става по-здрава и плътна. Причината е, че тя реагира на всеки вид дразнене с растеж и обновяване.

Съвременната тенденция е пилингите да се прилагат във всеки сезон, включително през лятото. Разбира се, става дума за специални, леки процедури, базирани на алфа- и бета-киселини. Винаги съветвам пациентите след тях да не се излагат директно на слънце и да използват хидратиращи и фотозащитни кремове.

S.B.: Има ли правила в поддръжката на кожата, които трябва да спазваме за да държим юздите на времето здраво в ръцете си?

Пр. д-р Балабанова: Нещата се разделят условно казано в десетилетки. Примерно от грижите за нас, за кожата, за тялото, за физиката, ако щете за психиката. 20 – 30, 30 – 40, 40 – 50, в много от учебниците пишат над 50, но аз бих казала пак 50 – 60, защото в днешно време има жени на 50 години, които изглеждат прекрасно. Тоест добрия дерматолог, трябва да може да направи програма. Когато се срещна за първи път с пациента, преценявам как изглежда спрямо възрастовата категория в която попада, какви са очакванията му и изготвям спрямо това индивидуална програма на действие. За мен най-голямо предизвикателство е програмата на жената, която вече започва да старее.

професор д-р Мария Балабанова

професор д-р Мария Балабанова

    Запазете час
    Може да ни изпратите запитване за този специалист и ние ще ви запазим час.

    Все още няма коментари

    Оставете коментар

    Вашият email адрес няма да бъде публикуван.