СЪВРЕМЕННАТА ГРИЖА ЗА ИМУНИТЕТА

Разговаряме с д-р Сашка Порязова, педиатър с дългогодишен опит, за имунитета и как да се предпазим от вирусите през зимния сезон.

S.B.: Преди пика на настинките и грипа, какво бихте препоръчали да сe направи за подсилване на имунитета?

Д-р Порязова: Има различни варианти – като се започне от противогрипни ваксини, които за съжаление Ви предпазват само от определени грипни щамове, премине се през многобройните имуностимуланти, усилващи общо имунитета и се стигне да имуностимуланти, съдържащи генно създадени малки молекули във физиологична доза, за които се знае къде и как действат за усилване на имунитета. Добре е да подсилим организма си преди инфекциите да го атакуват. Моят съвет към всички, независимо от възрастовата група е имуностимулантите да започнат да се вземат още в началото на есенния сезон, но никога не е късно да започнем с тях с цел превенция.

S.B.: Как да разберем кой е подходящият за нас имуностимулиращ продукт?

Д-р Порязова: Няма „персонални“ имуностимуланти. Препоръчително е да се посъветвате с Вашия личен лекар – той най-добре Ви познава, а познава и различните имуностимуланти. Някои имуностимуланти имат противопоказания, винаги се запознавайте с тях и съобразявайте индивидуалните особености на продукта и собствения си организъм. Други предизвикват странични действия, които също трябва да бъдат прочетени в листовката внимателно.

Ако сте решили сами да изберете имуностимулант, трябва да знаете, че има различни видове: с растителни съставки, с химични съединения, с бактериални лизати.

Тази година на пазара се появи и един изключително интересен и иновативен  нов имуностимулант – Цитомикс, който се отличава от останалите на пазара със съдържащите се в него, малки сигнални молекули – цитокини, които директно и физиологично стимулират имунитета, без странични действия. Добре е имуностимулантът да има клинично проучване, което да доказва неговия ефект – не всички имат такова, но специално за нискодозираните цитокини има проучване с неопровержими доказателства за неговото действие.

S.B.: Има ли правила, към които трябва да се придържаме, при приема на имуностимулатор, за да бъде максимално ефективен за организма ни?

Д-р Порязова: Следвайте съветите на Вашия лекар. Освен това, всеки имуностимулант си има правила, които са описани в листовката и с които трябва да се запознаете и да се съобразявате. Отново ще дам за пример Цитомикс, защото този сезон той привлече силно вниманието ми с уникалната си формула и наличие на споменатите по-горе – нискодозирани цитокини. Този продукт е под формата на малки гранули, които се разтворят под езика, но трябва да съобразите приема им да е далеч от часа ви на хранене, поне половин час преди или след.

Като профилактика, имуностимулантите трябва да се приемат продължително време, независимо че сте здрави. Това не е гаранция, че няма да се разболеете при някоя по-мощна инфекция. Въпросът е, че приемайки имуностимуланти, по-лесно ще се справите с нея, без усложнения. Те намаляват и броя на разболяванията през есенно-зимния период, както и тежестта на появилото се заболяване.

S.B.: Кои са най-застрашените от вирусни инфекции възрастови групи и от кога е най-правилно да започнат приема на имуностимулиращи продукти?

Д-р Порязова: Най-застрашени са децата в най-ранна възраст, при които имунитетът все още е незрял. Друга застрашена група са възрастните хора, при които имунитетът е отслабнал, а съпътстващи заболявания, също могат да доведат до неговото допълнително влошаване. Колкото по-рано се започне приема на имуностимуланти като профилактика, толкова ще е по-малък рискът инфекциите да Ви изненадат.

Ако по време на профилактика въпреки всичко сте се разболяли, дозата на имуностимуланта трябва да се увеличи до посочената лечебна доза. Друго важно правило – ако не сте приемали имуностимулант, а почувствате, че се разболявате, започнете неговия прием още при първите симптоми на инфекция, така шанса да стопирате развитието на болестта е много голям.

S.B.: Вашият съвет за силен имунитет през цялата година?

Д-р Порязова: Избягвайте контакти с хора, за които имате информация, че в момента боледуват от грип или някаква инфекция на дихателните пътища. По време на обявена грипна епидемия, избягвайте посещения на места, на които се събират много хора – кина, театри, МОЛ-ове и др. Когато се налага да бъдете в малки пространства с боледуващи или Вие самият боледувате – слагайте предпазна маска и често проветрявайте помещенията. Отделете достатъчно време за почивка и спорт. Обличайте се според температурите навън, без да достигате крайности. Добре е да приемате и един съвременен имуностимулант профилактично, особено ако сте предразположен и миналата зима сте имали често повтарящи се инфекции.

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.