КАК СЕ ВЛИЯЯТ ВИРУСНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ С НИСКОДОЗИРАНИ МЕДИКАМЕНТИ?

На 18 ноември в централата на фармацевтична компания GUNA, Италия се проведе международен виртуален семинар с присъствието на лекари от цяла България на тема наблюденията върху вирусните заболявания и как се влияят те при профилактика и лечение с нискодозирани медикаменти. Бяха споделени наблюдения и резултати от използването на различната имунна терапия, мястото и ролята на Нискодозираната фармакология – имуностимуланта Цитомикс с акцент опита на италианските лекари при борбата с COVID-19.

Изпълнителният директор на компанията г-н Алесандро Пера разказа в директната он лайн връзка пред български лекари, каква е ролята на имунната терапия и разясни спецификата на Нискодозираната фармакология.

Обсъден бе опита при приложението на имуностимуланта ЦИТОМИКС, кога и как да бъде прилаган при вирусни и инфекциозни заболявания и в какви дози е препоръчителен в зависимост от състоянието ни. Г-н Пера сподели и наблюденията на италиански доктори за влиянието на ЦИТОМИКС върху имунитета.

Едно от големите имена в българската медицина Д-р Борислав Борисов споделя с нас впечатленията си от провелия се виртуален семинар.

Огромния му опит и богато професионално минало са впечатляващи. Завършва медицина с отличие във ВМИ – София, България. От 1990 до 1998 г. работи като асистент в Катедрата по анестезиология и интензивно лечение, ВМИ – София. Специализира в университетски клиники във Франция и Великобритания. Резултати от неговата научно-изследователска дейност в тези центрове са описани във водещи световни издания. Защитава докторат по медицина през 1997г. От 1998 до 2004 г. е директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. От 2004 г. се занимава с международна консултантска дейност в областта на лекарствената регулация и оценката на здравни технологии. Ръководи международен медицински център за клинични изпитвания. Има магистърски степени по бизнес администрация (2002 г.) и по здравен мениджмънт (2015 г.). През 2018 г. придобива образователна и научна степен „Доктор на науките“, от януари 2020г. е доцент в Катедра Оценка на здравни технологии, ФОЗ, МУ София. Автор и съ-автор на над 100 публикации и научни съобщения, цитиран повече от 200 пъти в Scopus и Web of Science.

От месец май 2019г. е избран за Председател на УС на Българската асоциация по клинични проучвания, БАКП.

 

S.B.: Какви са впечатленията Ви от споделения опит на италианските лекари, относно ролята на Нискодозираната фармакология и мястото на Цитомикс в нея?

Д-р Борисов: Големият опит на Guna и доказаната традиция в нискодозираната фармакология дават основание колегите да си поставят амбициозният и така актуален в момента въпрос: Можем ли да постигнем имуностимулация без възпаление и същевеременно да редуцираме инфламаторните процеси без имуносупресия? Задълбочено е анализирана ролята на IFN-ϒ и IL-2 и IL-10 във вирусната фаза на Covid и съответно на IL-1 и IL-6 в инфламаторната в контекста на вродения и придобит имунитет. Без съмнение, ключово е запазването нивата на IFN-gamma за активиране на клетъчно- медиираният имунитет и предотвратяване на свръхекспресията на имуномодулиращият цитокин IL-10.

S.B.: В кои етапи е подходящо приложението на Цитомикс?

Д-р Борисов: Ефектът на ниско- дозираните мултикомпонентни терапии е убедително демонстриран при деца с аденоидна патология и резултатите са публикувани в авторитетното peerreview издание Immunology letters през 2018г.

CITOMIX е имуностимулантът, който съдържа IFN-γ и IL-2 във физиологично ниска доза. Аргументираната амбиция на италианските учени е да изследват възможностите, както за превенция, така и за терапия на вирусни инфекции.

S.B.: Безвреден ли е Цитомикс и може ли да се приема от всеки?

Д-р Борисов: ЦИТОМИКС е комбиниран лекарствен продукт съдържащ рекомбинантни човешки цитокини (Гранулоцит Колония-Стимулиращ Фактор, IL-1β, IL-2, IL-4, IL-6, IFN-γ), които са във физиологична ниска доза, както и нискодозирани растителни и животински екстракти с анти-инфламаторно действие. Има достатъчно опит от безопасното му приложение в Италия и България.

S.B.: Как действа Цитомикс и как се бори с вирусните заболявания?

Д-р Борисов: Терапията интерферира през целия цикъл на инфламаторната хронобиология, включително се очаква да продължи след активният процес и да предотврати релапс. Изключителна цел при една вирусна инфекция е да имуностимулираме без да се стигне до възпаление и да намалим възпалението, без да се потисне имунитетът.

S.B.: Можем ли да разчитаме на Цитомикс в профилактиката и лечението на вирусните заболявания и какъв е опита на италианските лекари при борбата с Covid-19?

Д-р Борисов: За съжаление, Италия е сред най- засегнатите от пандемията страни. От друга страна, италианските лекари натрупаха огромен опит с различни, често новаторски  терапевтични подходи. С интерес и нетърпение очакваме да се запознаем с публикувани данни от приложението на ниско-дозирана фармакология.

 

 

Повече за имуностимуланта Цитомикс прочетете тук: bg.gunainternational.com/citomix

ЦИТОМИКС може да откриете по аптеките в страната или да го поръчате он лайн от  www.sopharmacy.bg

Цитомикс за здрава имунна система 

 

 

 

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.