Д-Р КАЛЯШЕВА: За ефектните естетични промени постигнати с деликатни намеси

С д-р Петрана Каляшева се запознаваме след месеци опити да ни вмъкне в натоварения си график. Знаем, че имаме среща с един от водещите дерматолози в България, чието име чуваме все по-често, както от дами в бизнес средите, така и от популярни лица от модния подиум, телевизията и шоубизнесът. В началото на нашия разговор, разбираме, че е завършила медицина 1994 година в Медицинска Академия, София. През 2000 година придобива специалност по дерматология и венерология, а през 2002 година започва да се занимава и с естетична дерматология. През 2013 д-р Каляшева участва в основаването на частен медицински център „Дерма София“. Основната цел на медицинското заведение е да осигурява висококвалифицирани медицински услуги в областта на дерматологията, болестите предавани по полов път, естетичната дерматология, лазерните процедури и медицинската козметика.

От деликатно поддържане на естествената красота до изцяло предефиниране на визията и изграждане на нов имидж, тя с грандиозна лекота успява да намери правилния подход към всяко лице. Силното и присъствие успява да ни накара да се оставим в ръцете й, а професионалния и опит ни вдъхва пълно доверие. Нейния принцип да работи придържайки се към естествената красота на етапи, до постигане на идеалния резултат ни печели, защото така знаем, че процеса ще е проследим и ще се разгърне постепенно във времето, а другите ще виждат само, че то работи в наша полза.

За света на естетиката, стандартите за красота и правилната грижа в зависимост от възрастта ни и сезоните, имаме привилегията да почерпим информация от безспорния опит на д-р Каляшева.

S.B.: Има ли сезонност в манипулациите в естетичната дерматология?

Д-р Каляшева: Да има сезонност в предлаганите услуги. Примерно есенно-зимният период е изключително подходящ за пилинги, IPL и лазерни процедури. Есента и зимата са чудесен период да подновим горния слой на кожата, върху който лятното слънце е оставило отпечатъци. Всяка жена, преминала 30-35 години, е желателно да направи серия от пилинги веднъж годишно с цел да подобри тургора на кожата, неравния тен, загрубяването, малките фини бръчици. При млади жени с мазна, акнеформена кожа също са препоръчителни пилинги в този период. Пазарът е изключително богат на тези продукти, но само дерматологът специалист може да прецени кой вид е най-добрият за съответната кожа и възраст. Мезотерапии с цел хидратиране след лятното слънце и подготовка за зимния сезон са желателни в този период.

През лятото, бих определила грижите за кожата в три задължителни основни групи: почистване, хидратация и защита от вредните слънчеви лъчи. Слънцето, пясъкът, потта и слънцезащитните продукти наслояват мъртвите клетки върху кожата и я правят груба и замърсена. Ползвайте редовно ексфолиращи продукти. Мазните кожи 1-2 пъти седмично, а сухите – на две седмици. Почиствайте всяка вечер лицето с подходящи измивни средства, след като преди това сте премахнали щателно грима. Нанасяйте хидратиращи кремове, емулсии и серуми, съобразени с особеностите на Вашата кожа. Използвайте хидратиращи маски веднъж седмично или на две седмици. Не забравяйте за устните – защитете ги с балсами със защита срещу слънце и овлажняване. Задължително е използването на висококачествена фотозащита с SPF фактор, съобразен с фототипа кожа, интензитета на UV-лъчите и времето, което ще прекарате на слънце. Това се отнася както за кожата на лицето, така и за кожата на тялото.

S.B.: Какво трябва да знае всяка жена относно възможностите на естетичната дерматология?

Д-р Каляшева: Умереност и правилно подбрани процедури, съобразени с възрастта и типа кожа на пациента. Всеки от нас е виждал лица, върху които стои отпечатъка на нечия неправилна преценка. В желанието си да изглеждаме млади, понякога се стига до неправилни решения и крайности. Дерматологът е този, който поставя мярката, определя границата. Естетичната медицина не е „наука“ за уголемяване на устни, а наука в помощ всеки да се чувства добре на различни възрасти, да живее в хармония със себе си и да преодолее негативните последствия на остаряването. Все повече навлиза понятието антиейджинг(anti-age) медицина, която е наука за заличаване не само на физическите отпечатъци на възрастта върху нас, а се бори и забавя общите процеси на стареенето върху целия организъм, включвайки хормонно лечение, правилен начин на живот, антиканцерогенна профилактика.

S.B.: Младостта и красотата имат ли връщане назад?

Д-р Каляшева: Красотата идва от излъчването на човека, от неговия вътрешен заряд, от психическото състояние. Сблъскваме се с млади хора, без нито една бръчка по лицето, но недоволни, с неизградена ценностна система и недоволни от всичко заобикалящо ги. И от другата страна – по-зрели жени, доказали себе си в професионален и личен план, минали през уроците на собствения си живот. Втората категория жени ни зареждат със собствения си опит и енергия, а първите – с негативизъм, независимо младостта си.

Винаги съм смятала, че възрастта не е порок, напротив – тя е много силно оръжие в ръцете на умния човек. Ако една успяла жена ще се чувства психически по-добре с намесата на естетичната медицина, значи тя се нуждае от това, за да поддържа своя вътрешен заряд. Други нямат тази вътрешна необходимост и пак са уверени и чаровни. Така че дори да изглеждаме с пет, десет, петнайсет години по-млади, това не ни прави по-щастливи, по-успели, по-уверени. Красотата е съвкупност от вътрешен мир, генетика, индивидуалност, житейски опит, пречупени през призмата на собствената ни интелигентност и възприятия за заобикалящата действителност.

Младостта е само период от живота ни, в който все още търсим себе си.

S.B.: Какви процедури препоръчвате за различните възрасти?

Д-р Каляшева: Един млад пациент между 20-30 години се нуждае само от хидратиращи леки мезотерапии, компетентна консултация за правилно поддържане на кожата и евентуално подходящи за възрастта пилинги.

Между 30-40 години се появяват първите признаци на биологочно остаряване и фотоувреда на кожата. Появяват се първите бръчки, настъпва реорганизация на колагена и еластина, в резултат на което кожата започва да се отпуска. Това е подходящата възраст за започване на хиалуронови филъри за попълване на бръчките, мезотерапии, насочени към по-интензивно хидратиране на кожата, и мезолифт. По преценка индивидуалността и състоянието на кожата на пациента в тази възраст, са подходящи пилинги, насочени срещу белезите на фотоувреда и превантивни процедури IPL-фотоподмладяване.

След 40 годишна възраст, освен задълбочаване на гореспоменатите признаци на стареене на кожата, започва и видимо преразпределение на мастната тъкан, водещо до локализирана липоатрофия (загуба на масти), най-вече изразено в периорбиталната, темпоралната, маларната и букалната област, за сметка на повишено натрупване на мазнини в торбички под очите (инфраорбитални мастни джобове), в областта на гушата и субменталната област. Едновременно с липозагубата настъпва и отпускане на мускулната тъкан и кожата. В резултат на тези процеси лицето започва да губи младежкия си обем, повърхностната кожа не може да компенсира и коригира подлежащата загуба на обем, в резултат на което повърхността на лицето се нагъва, увисва, загубва се гладкото и постепенно преминаване от една област на друга.

С натрупване на годините равновесието между мастна, мускулна и кожна тъкан се губи все повече и остаряването става все по-видимо. Едновременно с това намалява колагенът в дермата и кожата става по-тънка. Реорганизацията на колагена и еластина продължава и кожата губи все повече еластичността си, резултатът от което е увисване и отпускане. Промените в епидермалната структура водят до все по-намалена възможност за задържане на вода в кожата, в резултат на което тя става по-суха, с намалена еластичност. Ето защо чисто механичното попълване на бръчки в тази възраст може да доведе до резултати, които са по-неприемливи от първоначалното състояние, по мое мнение.

Във фокуса на вниманието при тази категория пациенти трябва да бъде коригиране на загубата на обем, което по естествен начин ще доведе възвръщане на младежки овал и видимо лицево подмладяване. Използване на лазерни процедури за възобновяване на изгубения колаген, дълбоки химически и лазерни пилинги, дълбоки мезолифт терапии са абсолютно оправдани с цел запазване младежкия вид на лицето и доброто самочувствие на пациента. Не бива да се забравя и ботулиновия токсин, който си остава един от златните стандарти в борбата с възрастовите промени.

S.B.: Много е актуална в последно време темата за вредата от слънцето, солариума, а как можем да имаме тен и това да не заплашва нашето здраве?

Д-р Каляшева: Близо 400 хора годишно се разболяват от рак на кожата. В 80-85% от случаите на рак, причината е злоупотреба с UV лъчите, както слънчеви, така и от изкуствени източници (солариум). Тази изключително тревожна статистика доведе до абсолютната необходимост да се сведе до знанието на всички опасността от прекомерното излагане на слънце и солариум. Още повече, че меланомът (най-честият рак на кожата) е един от най-агресивните карциноми, т.е. бързо развитие и висока смъртност за кратък период. Изгарянето на кожата в ранна възраст увеличава двукратно риска от появата на меланом по-късно, поради увреждане на генетичния материал на кожните клетки. Трябва да се знае, че слънчевите лъчи имат комулативен ефект в нашата кожа, т.е. тяхното вредно влияние се натрупва от първите ни срещи на кожата и слънцето и нищо не може да унищожи щетите от комулативния ефект на слънцето в ранна възраст! Многократното изгаряне на детската кожа на едно и също място увеличава многократно риска от развитие на карцином в по-късен етап от живота.

Прекаленото излагане на слънце води до стареене на кожата. Отдавна в антиейдж медицината се заговори, че един от основните фактори за ранното стареене са слънчевите лъчи и солариумите. UV лъчите увреждат колагена, който поддържа кожата млада и красива. Ще дам само един много нагледен пример за стареенето на кожата от слънцето: ако един ваканционен период прекараме на плажа без подходяща фотозащита, кожата ни ще бъде с 6 месеца по-стара след това.

Една безвредна засега алтернатива за бронзов загар остават автобронзиращите субстанции под различна форма. Тенът, който се добива от тях, няма нищо общо с този от слънчевите лъчи и солариумите, защото не се стимулира меланогенезата. Автобронзантите съдържат съставка дехидроксиацетон, която на повърхността на кожата образува пигмент. Стига да няма алергии и повишена чувствителност, това остава една алтернатива за любителите на тен.

Разбира се не бива да се отива от крайност в крайност. За всяка кожа има определена доза слънчева радиация, която не би навредила при правилно използване. Това се съобразява с типа кожа, наличие на бенки. Винаги трябва да търсим златната среда.

S.B.: Какви са новостите в естетичната дерматология?

Д-р Каляшева: Връщането към естествения вид, невидимата намеса на лекаря върху едно лице – това е най-новата тенденция на естетичната медицина и дерматологията в световен мащаб, която все повече се налага и сред българските специалисти. Може да прецените дали един лекар си е свършил добре работата върху едно лице, ако върху него не можете да забележите лекарската намеса. В този ред на мисли, в последните години се промениха дозите на ботокса. Ботокс против бръчки, но в никакъв случай лицето не бива да се лишава от мимика, защото губи своята индивидуалност и естествено излъчване. Промениха се схващанията за попълване на бръчки с филъри. Загубата и преразпределението на мастна тъкан, увреждането на колагена са в основата на възрастовата промяна на лицето. Бръчките на определено място са само последствие от тези фактори. Затова вече се говори за попълване и връщане на обеми, стимулиране на колагеногенезата, търсят се първоизточниците за т.нар. „обръщане на триъгълника“. Приема се, че неостарялото лице е триъгълник, разположен с основата на горе, при остаряване постепенно се обръща с основата на долу. В областта на филърите се търсят все по-нови и съвършени формули, с по-дълготраен ефект. Синините и отоците след филърите се избягват с новите, по-меки игли, т.нар. канюли.

Опитните специалисти в тази област успяват да наложат правилното схващане, че една изолирана процедура, сама за себе си, няма да доведе до резултат. Необходим е пакет от процедури и правилни грижи, които ние специалистите трябва да предложим на всеки, потърсил нашата помощ. Този пакет включва медицински манипулации, козметични грижи, подбор на козметика и макиаж.

S.B.: Какво е съвършеното женско лице?

Д-р Каляшева: Съвършеното женско лице е различно при различните раси и народи, мени се през вековете и годините. Знаете колко се променят критериите за красота през годините, колко различни са критериите за хубава жена или мъж в различните поколения. Затова смятам, че такова съвършенство няма. Още повече, че красотата идва отвътре – от излъчването, интелекта, характера, самоувереността на един човек. В днешно време, ще се съгласите с мен, не се харесват бездушните, празноглави хубавици, та дори да имат съвършени лица. Критериите за съвършено се пречупват през времето и личните вкусове. За мен лично, съвършеното лице е здравото лице, излъчващо вътрешна сигурност и заряд. В последните десетина години специалистите определят като основни критерии за съвършени физически дадености женско лице с високи скули, пухкави, но естествени устни, чиста кожа, плътни вежди, заоблена брадичка.

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.