ЗА ВЪЗМОЖНИТЕ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ ОТ ФИЛЪРИТЕ

За повече от 20 години, безброй пациенти и случаи, д-р Петрана Каляшева споделя, че е видяла много и различни казуси от сферата на естетичната дерматология. За съжаление при нея често идват пациенти, чиито сблъсък със естетичните процедури не е добър. Голяма част от тях са жертви на подвеждащи реклами за продукти и услуги извършвани от специалисти със съмнителна репутация. Последиците често са непоправими, но през годините тя е успяла да помогне на не малко хора да върнат самочувствието си и да се радват отново на красива визия. Изповядва принципа, че всеки уважаващ себе си специалист трябва да бъде безкомпромисен в качеството на услугите, които предлага и продуктите, които използва.

Вярваме, че това е така и искаме да разберем за какво да бъдем бдителни и как да се предпазим от грешни ходове по пътя на заветната цел –  красотата, разумна и без компромиси и рискове за здравето ни.

 

S.B.: Кога филърите могат да нанесат вреда, вместо да имат разкрасителен ефект?

Д-р Каляшева: Задължително е пациентите да са наясно, че естетичните процедури не са безобидни и носят своите рискове. Трябва предварително да се запознаят с възможните странични реакции от поставянето на филър, но и да проучат специалиста, неговите знания, преминати обучения и специализации, мястото, в което ще им бъде проведена процедурата, както и продуктите, които се използват. Това е така, защото в следствие на процедурата могат да възникнат усложнения. Те могат да бъдат безобидни и да отминават бързо като посиняване и отток, до по-тежки като възелчета, възпалителни реакции, късна хиперсензитивност и се стигне до най-тежкото усложнение – запушване на кръвоносен съд, т. нар. „съдова некроза“, която в определени зони може да доведе и до трайно ослепяване, най-често при инжектиране на нос и очи.

S.B.: Как можем да познаем, когато филърът не е поставен добре?

Д-р Каляшева: Първият показател за това дали филърът е поставен правилно е дали резултатът е естетически. След това, при повърхностно инжектиране или при инжектиране на големи количества от продукта, се забелязва т. нар. „Тиндъл ефект“ – светлината се пречупва през филъра и се получава синьо оцветяване, което се вижда през кожата. Трябва да сме наясно, че в зависимост от зоната, върху която се работи, филърът се поставя в различна дълбочина. Така например, при зони като брада и скули той се поставя дълбоко под коста, в противен случай резултатът не е красив и естетичен.

S.B.: Има ли път назад и може ли да се коригират вредите, нанесени от не добре поставен филър?

Д-р Каляшева: Много е важно колко сериозни са нанесените вреди и в какъв етап след процедурата са установени. Във всеки случай, опитният специалист може да реагира при възникване на усложнение. Затова е от изключително значение пациентите да се доверяват само на специалисти, които имат необходимите опит и умения да вземат бързи и адекватни мерки. Освен това, тези процедури трябва да се извършват в специализирани медицински центрове, в които да има необходимите оборудване и условия за реагиране при по-тежки усложнения.

S.B.: Кои са онези най-важни фактори, за чието изпълнение трябва да следим при поставянето на филъри за да сме сигурни, че крайният резултат ще е удовлетворяващ?

Д-р Каляшева: Тези манипулации трябва да се извършват в сертифицирани медицински заведения, от добре обучен специалист с опит, защото, както казах, той трябва много добре да познава евентуалните възможни странични реакции и да може да вземе адекватни, бързи мерки. Задължително трябва да следим за сертификат за автентичност и произход на продукта. Пазарът се насити с множество марки хиалуронови филъри, затова трябва да сме сигурни в качеството на продукта, който ще се инжектира в лицето ни.

S.B.: Променя ли се поставения филър във времето и трябва ли да се правят профилактични прегледи, за да се следи състоянието му?

Д-р Каляшева: Поставен правилно и с високо качество, продуктът не би трябвало да се измества и променя във времето. Колкото до контролните прегледи – те са необходими при всяко обстоятелство, което обезпокои пациента.

S.B.: Кой е оптималният период между процедурите и има ли значение той за ефективността и предотвратяването на евентуални странични ефекти от филърите?

Д-р Каляшева: Хиалуронът се съдържа естествено в нашия организъм, като при някои хора той се разгражда по-бързо, при други се задържа повече време. Затова периодът между повтарящите процедури е различен за всеки пациент, като продължителността на действие на филърите, в зависимост от марката и зоната, може да бъде 6-9-12 месеца. Моята препоръка към пациентите е да се работи поетапно, с малки количества и през по-малко време, така че да може ефектът от филъра да се разгърне във времето и крайният резултат да бъде естетически и прецизен.

S.B.: Има ли съвет, който бихте дали за поддръжка след поставяне на филъри и как да се грижим за кожата си, така че да удължим ефекта от тях?

Д-р Каляшева: При някои случаи, след поставяне на филъра той трябва да се масажира, при други не е необходимо – в зависимост от третираната зона. Също така, пациентите трябва да пият много вода, да не ходят на топлинни процедури като турски бани, сауни и парни бани поне 2 седмици след процедурата. Много е важно да имат търпение за разгръщане на пълния естетически резултат от филъра, да изтърпят постинжекционния период, при който може да има отток и изкривяване.

S.B.: Вашият личен съвет към всички, които за първи път ще поставят филър?

Д-р Каляшева: Първото поставяне на филър, независимо от третираната зона, е основополагащо за това как ще изглежда лицето ви. Ако още в началото не се подходи правилно – има изкривяване, разтичане на филър извън зоната, поставено прекомерно количество филър или има наличие на други фактори на неправилно поставен или нискокачествен такъв, то в последствие ще бъде по-трудно да се коригира. Затова съветът ми е да се подхожда отговорно към избора на специалист, който да удовлетвори желанията на пациента, да се избират само сертифицирани за дейността медицински центрове, които да работят с висококачествени продукти.

Съветвам хората да не се поддават на изкушението да изпробват дадена процедура заради ниската и цена. Ежедневно сме облъчени от различни реклами, промоции и предложения за процедури от различен характер, но извършени от непрофесионалисти или в нестерилна среда, тези манипулации могат да доведат до сериозни усложнения и да нанесат непоправими вреди.

Бъдете разумни и заложете на професионализма и дългогодишната доказана практика, при избора си на дерматолог!

 

За повече информация и лична консултация с д-р Петрана Каляшева, можете да си запишете час на GSM: +359 886 888 668, +359 885 880 990 www.drkaliasheva.com

 

 

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.