СЛЪНЦЕТО – ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ?

Копнеем за него и го чакаме с нестихващо вълнение, но срещата ни се оказва опасна. В последните години се говори повече за вредата от слънцето, отколкото тази на тютюнопушенето. Как да вземем най-доброто от него без риск за здравето ни и какъв е начина да се предпазим от вредното му влияние, има ли превантивни мерки и какво да правим ако вече е нанесло поражения върху кожата ни?

За всички митове и истини за слънцето ни разказва д-р Петрана Каляшева, дългогодишен и опитен специалист дерматолог сблъсквал се и разрешавал в практиката си множество случаи на кожни увреждания, вследствие на слънчевото влияние.

 

S.B.: Д-р Каляшева, какви са опасностите, които крие прекомерното излагане на слънце?

Д-р Каляшева: Летните месеци поставят кожата ни на голямо изпитание поради силните слънчеви лъчи, на които се излагаме. Някои от вредите, които слънцето оставя върху нас, могат да се забележат веднага, като например по-голямото отделяне на себум поради повишаването на температурата на кожата. От това могат да се получат възпалителни процеси и да се благоприятства отключването на алергени. Друга вреда, която се забелязва веднага, е дехидратирането на кожата поради увреждането на водно-липидната бариера. Така тя става груба и повяхнала, могат да се появят червени петна, лунички, както и да започнат да се образуват бръчки. Доказано е, че слънчевите лъчи състаряват кожата, т.нар. „фотостареене“. Възможно е да се прояви и слънчева алергия, както и предразположеност към ракови изменения на кожата.

S.B.: Как можем да се предпазим от нежелани кожни проблеми?

Д-р Каляшева: За да не се стига до увреждане на кожата, е необходимо да полагаме непрестанни грижи за нея. Това означава да използваме висококачествена слънцезащита, която да е подходяща за нашата кожа, да почистваме лицето си всяка вечер, както и да  използваме и ексфолианти – за хората с по-мазна кожа препоръчвам да се използва 1-2 пъти седмично, докато тези със суха могат го правят на две седмици. Задължително трябва да хидратираме кожата според типа й, като не бива да забравяме да се погрижим и за устните с помощта на балсам, който да е със защита срещу слънцето.

S.B.: Как ще коментирате мита, който съществува относно придобиването на по-свеж вид след като натрупаме тен?

Д-р Каляшева: Сред хората се среща погрешното схващане, че слънцето подобрява състоянието на кожата. Този мит съществува поради факта, че тенът на кожата се изравнява и това придава лъжливото усещане за по-хубава кожа. В действителност UV лъчите дори вредят на кожата, защото образуват свободни радикали, които да увредят еластинът и колагенът, поддържащи кожата млада и свежа.

S.B.: Лекува ли слънцето акнето или го задълбочава като проблем?

Д-р Каляшева: Това е друг мит, който много често чувам от пациентите си. Наистина кожата изглежда по-чиста поради изравняването на тена, което споменахме, както и поради първоначалното въздействие на слънцето. Това обаче е измамно, защото на около 20-30-ти ден акнето се влошава поради загрубяване и удебеляване на горния слой на кожата.

S.B.: Какви са нежеланите последствия, които можем да получим при продължителни натрупани с годините слънчеви бани?

Д-р Каляшева: Кожата помни слънчевите лъчи, затова колкото повече се излагаме на слънце, толкова по-голяма е вероятността за рак на кожата. Освен това, кожата губи своята сияйност и става суха и започва да старее много бързо. Остаряването може да се изразява в няколко признака – загуба на блясък, провисване на кожата поради липсата на колаген, образуване на бръчки, както и поява на петна по кожата.

S.B.: Какво можем да предприемем като възстановителна терапия след слънчеви изгаряния, появили се пигментни петна и лунички?

Д-р Каляшева: Този вид вреда по кожата се третира зимата, когато няма слънцегреене, за да се намали рискът от повторно пигментиране на третираната зона. В зависимост от това колко увредена е кожата и поради какви обстоятелства е станала така се извършва апаратна процедура за заличаване на петната, известна като IPL, или пък се прави пилинг на лицето.

S.B.: Как да възстановим хидратацията на кожата си след ваканцията и можем ли да правим поддържащи процедури между пътуванията ни лятото за да е винаги свежа?

Д-р Каляшева: За да възстановим или за да поддържаме кожата бляскава, свежа и млада, препоръчвам поставянето на скинбустер. Тази процедура е любима на пациентите, защото ефектът се вижда на момента, а също така, освен лицето, могат да се третират и зоните шия, деколте и ръце. Както скинбустерът, така и останалите поддържащи процедури могат да се извършват целогодишно, без да е нужно да се съобразяваме със сезона.

 

За повече информация и лична консултация с д-р Петрана Каляшева, можете да си запишете час на GSM: +359 886 888 668, +359 885 880 990 www.drkaliasheva.com

 

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.