ПЪТЯТ КЪМ МЕЧТАНОТО ТЯЛО

Как да се храним и какви усилия са нужни, по пътя към красивото, здраво и хармонично тяло?

През месец ноември продължаваме нашия разговор по темата с Емил Тодоров – премиум треньор в Ориндж Фитнес София.

 

S.B.: Колко важно е балансираното хранене и хранителния режим за постигане на желаните цели в спортната зала?

Емил Тодоров: Ако искаме да постигнем резултати, то безспорно храната ни трябва да е добре съобразена с ежедневието и целите ни. Всички знаем кои храни е препоръчително да се избягват: шоколад, тестени изделия, чипсове и всички производни. Тези храни обикновено са високо калорични, без да съдържат почти никакви микро и макроелементи, с които да снабдят нашето тяло. Трябва да се насочим към храни, богати на протеин, защото той е основен градивен макронутриент за нашето тяло и отговоря за изграждане на мускули, коса, нокти, кожа, клетъчни мембрани и др. Богати на протеин са: месо, риба, яйца, бобени и др. Още едно предимство на тези храни е, че ни държат по-дълго време сити.
Важно е да не лишаваме тялото си от нито един макроелемент като протеини, въглехидрати и мазнини. За да изберем точния източник на хранителни вещества е добре да се посъветваме със специалист, който трябва да вземе предвид нашите цели, начин на живот и редица други фактори.

S.B.: След колко време можем да наблюдаваме ефект от усилията ни в фитнеса?

Емил Тодоров: Първите резултати идват индивидуално. Има много фактори, които играят ключова роля, като стрес, сън, хранене, тренировки и др. Но ако предположим, че се храним правилно, тренираме пълноценно, стремим се да спим добре, което означава поне 8 часа на ден, минимализираме стреса в работата и ежедневието си, то видим резултат ще имаме между 8-12 седмица.
Нека не забравяме, че фитнесът и спорта като цяло, трябва да е неизменна част от нашето ежедневие, за да сме здрави, щастливи и усмихнати!

S.B.:  Кои са факторите, които ускоряват постигането на резултатите? Необходимо ли е да имаме личен треньор?

Емил Тодоров: Може би най-важният фактор за по-бързо постигане на резултати е личния треньор! Ще попитате защо. Много хора си мислят, че ходенето на фитнес е свързано с това просто да отидеш в залата. Не след дълго обаче всички стигат до заключението, че фитнесът, като всяко друго нещо, си има специфики и правила, които ние трябва да знаем и следваме.
Ако сме във фитнеса и не знаем, какво правим, не знаем абсолютно нищо за това как да се храним, то ние си губим времето, а времето е безценен и невъзвръщаем ресурс.
Личният треньор ще ни спести това лутане и още от ден първи ще можем да започнем да изграждаме своите хранителни и тренировъчни навици. Не само наборът от упражнения, но и правилното им изпълнение има ключова роля за нашата безопасност и резултати.
Ето защо апелирам към всички начинаещи, както и към тези, които практикуват от повече време – заповядайте и се убедете сами колко е различна тренировката и резултатите от нея, когато е проведена с персонален треньор.

 

Повече за всички услуги предлагани в Ориндж Фитнес София може да научите от тук: www.orangefitness.bg

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.