ОСТАРЯВАЙ КРАСИВО

Този месец повдигаме едни от вечните въпроси – възможно ли е да направим времето наш съюзник и да остаряваме красиво? Не искаме да спрем хода на годините, а да ги направим наш съюзник, но за тази мисия сме склонни да се доверим само на доказан и опитен специалист.

Разговорът ни с д-р Петрана Каляшева е точно това, от което имаме нужда. Как да запазим или върнем младостта на кожата си се оказват въпроси с различни решения, а отговорите зависят от това на кой етап от възрастта ни сме си ги задали.

 

S.B.: Как най-ефективно да коригираме признаците на остаряване?

Д-р Каляшева: Естетичната медицина предлага множество решения за справяне с признаците на стареене, но преди всичко трябва да знаем, че подходът към всяка кожа е индивидуален. Признаците на остаряването могат да варират – от образуване на бръчки, до отпускане на тъканите или загрубяване на кожата, като всеки един вид се третира по различен начин. Колкото повече отлагаме третирането им, толкова повече те се задълбочават и заличаването им би било по-трудно и би изисквало повече продукти, което оскъпява процедурите. Затова най-ефективна е онази естетична намеса, която е започната още в началото на появяването на признаците на остаряването, преди да са се задълбочили.

S.B.: Могат ли различните методи за борба с остаряването да се съчетават?

Д-р Каляшева: Разбира се. Както казах, всеки вид признак се третира по различен начин, като те не се повлияват един от друг. Това означава, че при едно посещение при дерматолог могат да бъдат извършени няколко вида процедури, в зависимост от индивидуалното състояние на пациента. Много хора се интересуват например дали могат да си направят процедури за поставяне на филър и ботокс едновременно – да, няма никакъв проблем, стига да не са и двете в една и съща зона. Единствената разлика в този случай е, че при филърите ефект се забелязва веднага, докато при ботокса е необходимо да минат 2 седмици за да се види ефектът.

S.B.: Кога трябва да започнем с процедурите за заличаване на първите признаци на остаряване за да имат по-голям ефект?

Д-р Каляшева: Важно е да не чакаме проблемът да се задълбочи. Много често ми се случва да дойдат пациенти, които са изчакали бръчките им да са станали дълбоко врязани и да няма как да бъдат заличени напълно. При всеки човек признаците се появяват на различна възраст, затова не можем да дадем точна възрастова граница, която да спазваме. За критерий за започване на процедурите се смята моментът, при който се забелязват първите признаци на стареене, когато сме в отпуснато състояние и не правим мимики.

S.B.: Кои са най-добрите комбинации от процедури за бърз и видим резултат?

Д-р Каляшева: Много е важно да погледнем цялостно на нашата визия, като не трябва да се фокусираме единствено върху лицето, а и върху кожата на шията, деколтето, ръцете, както и на останалите части от тялото. При лицето е много важно да спрем образуването на бръчки в областта на очите, челото и междувеждието с помощта на ботулинов токсин, който да стопира движението на мускулите. Образуването на назолабиални и марионетни гънки се забелязва доста често и при по-млади пациенти, като в повечето случаи това образуване им е заложено генетично. В този случай, с помощта на хиалуронови филъри, тези бръчки се запълват и се възвръща младежката визия на лицето. Друг начин, по който филърите могат да помогнат, е когато се структурира лицето. Много мои пациенти се оплакват от отпускане на средната част на лицето, като се образува сянка в зоната на бузите. В този случай може да се направи т.нар. “среден лифтинг” – поставя се хиалуронов филър в областта на скулите, така че да се възстанови загубата на обем, поради която се наблюдава това “свличане” на лицето. Същата е и идеята на процедурата за видимо заличаване на двойната брадичка – поставя се филър в брадичката и Jawline и така кожата се опъва, ръбът на лицето става прав и двойната брадичка се прикрива. Още по-добър е ефектът тогава, когато тази процедура се съчетава с неоперативния лифтинг Hi-Fu, който да повлияе на кожата в дълбочина. Също така е много важно да обърнем внимание на хидратацията – скинбустерите са едни от любимите ми продукти, защото с тяхна помощ възстановяваме загубата на хидратация и еластичност както на кожата на лицето, така и на шията, деколтето и ръцете. Освен това, не трябва да забравяме и останалата част от кожата по нашето тяло, която също би могла да издаде остаряването й. Това могат да бъдат кожни образувания, които се премахват с лазер или оперативно. Също така могат да се забележат и т.нар. “старчески петна”, които могат да бъдат третирани с лазер – IPL, но само през зимния период, когато няма слънцегреене.

S.B.: В дългосрочен план, какви поддържащи процедури трябва да се правят за да поддържаме младежкото излъчване?

Д-р Каляшева: В зависимост от индивидуалното състояние на пациента, той би имал нужда от различни поддържащи процедури. Важно е да поддържаме кожата хидратирана с периодично поставяне на скинбустери в зоната на лицето, шията, деколтето и ръцете. Също така, при поява на бръчки в зоната на челото, очите и междувеждието трябва да поставяме ботокс периодично, за да стопираме задълбочаването на бръчките. Съставът на устните е от по-рехава съединителна тъкан и там признаците на остаряването се забелязват по-рано, затова препоръчвам периодичното им хидратиране с хиалуронов филър. Също така да не забравяме и отпускането на някои зони на лицето. Там можем да направим комбинация от апаратна процедура като Hi-Fu веднъж годишно, която да действа на кожата в дълбочина, заедно с поставяне на филър за скулптуриране на лице или за заличаване на бръчки, който видимо да прикрие белезите на остаряването.

 

За повече информация и лична консултация с д-р Петрана Каляшева, можете да си запишете час на GSM: +359 886 888 668, +359 885 880 990 www.drkaliasheva.com

 

 

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван.